Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?

Főoldal > Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?


2021/02/18
Puskás Rékka

Ha azt hallod, bölcsességfog, fogadni mernék rá, hogy az első, ami eszedbe az az, hogy azt ki kell húzni. Persze ez nem igaz minden esetben, számos embernek anélkül nőttek ki, hogy bármi gondot okoztak volna, másoknak meg ki se nőtt. Azonban mi történik akkor, ha a problémás bölcsességfog nem kerül időben eltávolításra?

Mi történik, ha rosszul nő a bölcsességfog?

Fájdalmat

 

Elsősorban, a rossz irányba növő bölcsességfog fájdalmat okoz. Méghozzá többféle fájdalmat is. Nyomja a soron lévő fogakat, emiatt aztán ezek fájhatnak. Fáj az állcsont, ahogyan a kibújó hátsó fog nyomja és rendezi át a viszonyokat. És fájó ínnyel, ínygyulladással is számolhatsz, ahogyan a fog szépen előbújik. Bár tény, hogy az utóbbi kettővel akkor is számolni kell, ha a fognak van elég hely kinőni és jó irányba is áll. 

Amennyiben úgy érzed, valami feszül, valami kellemetlen, ne várd meg, ameddig komoly baj és fájdalom jelentkezik, fájdalommentes fogászat Budapest számos pontján található, keress fel egyet, mielőtt nagyobb lenne a baj!

 

Lázat

 

Ha a bölcsességfogad elkezd nőni, de ehhez nincs elegendő helye, akkor nyomás alá kerül az arcodnak az a szakasza, akár gyulladás is felléphet, valamint nem ritka az sem, hogy láz is jelentkezik. Amennyiben belázasodsz, azt minél hamarabb le kell vinni, akár lázcsillapítóval, amiben gyulladáscsökkentő is van.

 

Fej- és fülfájást

 

De a bölcsességfog növekedése nem csak lázat okozhat, hanem erős, migrénre emlékeztető fejfájást a koponya számos pontján, például a halántékon, vagy ahol az állcsont csatlakozik a koponyához. A fejfájás mellett még fülfájás is felléphet, akár azért, mert maga a gyulladás átterjed, akár csak mert oda sugárzik a bölcsességfog.

 

Deformációt

 

Ha rossz irányba nő a bölcsességfog, az eldeformálhat más fogakat is, megváltozik a dőlésszögük, összecsúsznak. Ez esztétikailag is zavaró lehet, azonban fontosabb, hogy ha a változás olyan mértékű, hogy kihat a harapásra, tehát megváltozik a harapásod, annak már komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

 

Fog elvesztését

 

Amennyiben a bölcsességfog úgy nő, hogy szinte merőlegesen ránő a hetes fogra, akkor miközben nő, folyamatosan nyomja a másik fog gyökerét. Ez egyfelől piszok fájdalmas, ami napról-napra csak romlik, ráadásul végigsugárzik az egész állkapcsodon. Másfelől, ha nem kezelik időben, akkor ez azt eredményezi, hogy a hetes foggyökere elhal, így aztán el kell távolítani a fogat. Szerencsés esetben ezt követően a nyolcasnak már van elég helye kinőni.
Amiről tudnod kell Egészség Érdekességek SzépségLegfrissebb cikkek


Hogyan tehetjük szebbé a kis nappalit? - 6 stratégia, amelyet a tervezők mindig használnak
Használd ezeket a szakértői tippeket, hogy még a legkisebb nappali is jól nézzen ki! Mivel nagyon sok időt töltünk nappalinkban pihenéssel vagy családtagok és barátok fogadásával, nem meglepő, hogy a lehető legkényelmesebb teret szeretnénk kialakítani. Szóval hogyan tehetnénk szebbé a kis nappalit?
8 tényleg működő csapatépítési tipp vezetők számára!
A nagyszerű csapatok minden szervezet építőkövei. Egy nagyszerű csapat közös céljai, világos szerepei, átlátható problémamegoldási és döntéshozatali folyamatai, valamint a konfliktusok konstruktív kezelésére való képessége. Egy jó csapatban lehet néhány ilyen elem; egy nagyszerű csapatban mind megvan. Vezetőként rajtad múlik, hogy megbizonyosodj arról, hogy ezek az elemek a helyükön vannak.
A 10 legtalálékonyabb ötlet esküvői büfékhez
A párok gyakran választanak hagyományos tányéros étkezést, de nem ez az egyetlen étkezési stílus, amely elérhető a nagy napon. Alternatív megoldásként több kedvenc svédasztalos esküvői ételötletünket is összegyűjtöttük, ha inkább valami különlegessel és ötletessel készülnétek a vendégek számára!  
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!