Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?

Főoldal > Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mit okoz a rosszul növő bölcsességfog?


2021/02/18
Puskás Rékka

Ha azt hallod, bölcsességfog, fogadni mernék rá, hogy az első, ami eszedbe az az, hogy azt ki kell húzni. Persze ez nem igaz minden esetben, számos embernek anélkül nőttek ki, hogy bármi gondot okoztak volna, másoknak meg ki se nőtt. Azonban mi történik akkor, ha a problémás bölcsességfog nem kerül időben eltávolításra?

Mi történik, ha rosszul nő a bölcsességfog?

Fájdalmat

 

Elsősorban, a rossz irányba növő bölcsességfog fájdalmat okoz. Méghozzá többféle fájdalmat is. Nyomja a soron lévő fogakat, emiatt aztán ezek fájhatnak. Fáj az állcsont, ahogyan a kibújó hátsó fog nyomja és rendezi át a viszonyokat. És fájó ínnyel, ínygyulladással is számolhatsz, ahogyan a fog szépen előbújik. Bár tény, hogy az utóbbi kettővel akkor is számolni kell, ha a fognak van elég hely kinőni és jó irányba is áll. 

Amennyiben úgy érzed, valami feszül, valami kellemetlen, ne várd meg, ameddig komoly baj és fájdalom jelentkezik, fájdalommentes fogászat Budapest számos pontján található, keress fel egyet, mielőtt nagyobb lenne a baj!

 

Lázat

 

Ha a bölcsességfogad elkezd nőni, de ehhez nincs elegendő helye, akkor nyomás alá kerül az arcodnak az a szakasza, akár gyulladás is felléphet, valamint nem ritka az sem, hogy láz is jelentkezik. Amennyiben belázasodsz, azt minél hamarabb le kell vinni, akár lázcsillapítóval, amiben gyulladáscsökkentő is van.

 

Fej- és fülfájást

 

De a bölcsességfog növekedése nem csak lázat okozhat, hanem erős, migrénre emlékeztető fejfájást a koponya számos pontján, például a halántékon, vagy ahol az állcsont csatlakozik a koponyához. A fejfájás mellett még fülfájás is felléphet, akár azért, mert maga a gyulladás átterjed, akár csak mert oda sugárzik a bölcsességfog.

 

Deformációt

 

Ha rossz irányba nő a bölcsességfog, az eldeformálhat más fogakat is, megváltozik a dőlésszögük, összecsúsznak. Ez esztétikailag is zavaró lehet, azonban fontosabb, hogy ha a változás olyan mértékű, hogy kihat a harapásra, tehát megváltozik a harapásod, annak már komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

 

Fog elvesztését

 

Amennyiben a bölcsességfog úgy nő, hogy szinte merőlegesen ránő a hetes fogra, akkor miközben nő, folyamatosan nyomja a másik fog gyökerét. Ez egyfelől piszok fájdalmas, ami napról-napra csak romlik, ráadásul végigsugárzik az egész állkapcsodon. Másfelől, ha nem kezelik időben, akkor ez azt eredményezi, hogy a hetes foggyökere elhal, így aztán el kell távolítani a fogat. Szerencsés esetben ezt követően a nyolcasnak már van elég helye kinőni.
Amiről tudnod kell Egészség Érdekességek SzépségLegfrissebb cikkek


Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között
Egy, a 'Journal of Periodontology' című szaklapban megjelent cikk szerint a felnőttkori fogvesztés növelheti a krónikus vesebetegségek (CKD) kialakulásának esélyeit.
Tévhitek a fogakról és fogorvosokról
A fogápolás és a fogorvosok körül számtalan tévhit kering, amelyek miatt sokan egyenesen rettegünk a fogorvostól, vagy éppen nem megfelelően ápoljuk fogainkat. Olvasd el cikkünket és oszlasd el tévhiteid, hogy a Te szád is kitűnő egészségnek örvendhessen!
Kirándulnál a csajokkal? Erre indulj el!
Szeretnél eltölteni egy remek délutánt barátaid társaságában, de nem tudod merre induljatok el? Alábbi cikkünkben 3 szuper ötletet mutatunk, amit Ti is imádni fogtok!
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? Nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. Tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitásait hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap!

Színes hírek inspirációként

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!