A vasárnapi ebéd sztárjai
A vasárnapi ebéd a családi összejövetelek és a pihenés napja, amikor érdemes valami finom és laktató étellel megkoronázni a hétvégét. De mi az, ami gyorsan elkészíthető, mégis különleges? Összegyűjtöttük kedvenc vasárnapi ebéd receptjeinket, amelyek garantáltan örömet okoznak majd a családnak, és nem is igényelnek órákat a konyhában.
1. Rántott hús és krumplipüré – A klasszikus, amit mindenki szeret
A rántott hús talán az egyik legismertebb és legkedveltebb vasárnapi étel. Egy egyszerű, mégis verhetetlen fogás, amely mindig sikert arat. A ropogósra sütött sertésszeletek vagy csirkemellek mellé könnyű krumplipürét kínálhatsz, amitől még finomabb és tartalmasabb lesz az ebéd.
Hozzávalók:
• 4 szelet sertéskaraj vagy csirkemell
• 2 tojás
• Liszt és zsemlemorzsa panírozáshoz
• Só, bors
• Olaj a sütéshez
• 1 kg burgonya
• 5 dkg vaj
• 1 dl tej
Elkészítés:
1. A húsokat sózd és borsozd meg, majd forgasd meg először lisztben, utána felvert tojásban, végül zsemlemorzsában.
2. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd a húsokat aranybarnára mindkét oldalukon.
3. A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, majd sós vízben főzd puhára.
4. Ha megfőtt a burgonya, törd össze, add hozzá a vajat és a tejet, majd keverd simára, amíg krémes állagú nem lesz.
5. A rántott húst tálald friss krumplipürével, és már kész is a tökéletes vasárnapi ebéd.
2. Lassan sült sertéssült zöldségekkel – A szaftos kedvenc
Ha valami igazán ízletes és laktató fogásra vágysz, a lassan sült sertéssült tökéletes választás. A szaftos, omlós hús zöldségekkel és fűszerekkel együtt készül, így az ízek tökéletes harmóniában olvadnak össze. A lassú sütés pedig garantálja, hogy a hús puha és ízletes lesz.
Hozzávalók:
• 1 kg sertéscomb vagy lapocka
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 sárgarépa
• 2 fej vöröshagyma
• 2 burgonya
• Só, bors, rozmaring
• 1 dl fehérbor
• Olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A húst sózd, borsozd, majd dörzsöld be zúzott fokhagymával és rozmaringgal.
2. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsd meg a húst minden oldalán.
3. A zöldségeket tisztítsd meg, darabold fel, majd helyezd egy sütőtálba.
4. Tedd rá a húst, öntsd rá a fehérbort, és fedd le alufóliával.
5. Előmelegített sütőben, 150 fokon süsd 3 órán át, időnként megforgatva. A sütés végén vedd le a fóliát, és pirítsd meg a húst a tetején.
6. Tálald a zöldségekkel, és élvezd az ízletes, szaftos sültet.
3. Rakott krumpli – A magyaros klasszikus
A rakott krumpli egy igazi magyar kedvenc, ami minden családban nagy sikert arat. Kiváló választás, ha laktató, mégis egyszerűen elkészíthető fogást keresel vasárnapra. A kolbász, tojás és burgonya kombinációja tökéletes harmóniát alkot.
Hozzávalók:
• 1 kg burgonya
• 4 tojás
• 2 dl tejföl
• 20 dkg kolbász
• Só, bors
• Vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1. A burgonyát hámozd meg és főzd meg sós vízben. A tojásokat is főzd keményre.
2. A burgonyát és a tojásokat karikázd fel, a kolbászt szintén vékony szeletekre vágd.
3. Egy kivajazott tepsibe rétegezd a burgonyát, tojást és kolbászt, majd minden réteget locsolj meg tejföllel, és ízesítsd sóval, borssal.
4. A tetejére tejföl kerüljön, majd 180 fokos sütőben süsd 30-40 percig, amíg szép pirosra nem sül.
4. Gombapaprikás – Egy gyors és finom vegetáriánus fogás
Ha valami könnyedebb, vegetáriánus ételt keresel, a gombapaprikás tökéletes választás lehet. Az ízletes gombás ragu finom nokedlivel tálalva garantáltan sikert arat, és gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
• 50 dkg gomba
• 1 fej vöröshagyma
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál liszt
• Pirospaprika, só, bors
• Olaj a sütéshez
• Nokedli a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A hagymát aprítsd fel, és pirítsd üvegesre egy kevés olajon.
2. Add hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát, és süsd, amíg megpuhul.
3. Szórd meg pirospaprikával, sózd, borsozd, majd öntsd fel egy kevés vízzel, és párold össze.
4. A tejfölt keverd el a liszttel, majd add hozzá a gombához, és forrald össze, amíg a ragu besűrűsödik.
5. Tálald frissen főtt nokedlivel.
5. Almás pite – A tökéletes desszert
Egy vasárnapi ebéd desszert nélkül nem lenne teljes, és mi más lehetne jobb választás ősszel, mint egy friss, házi almás pite? A fahéjas alma illata az egész házat belengi, és garantáltan mindenkit az asztalhoz csalogat.
Hozzávalók:
• 1 kg alma
• 30 dkg liszt
• 20 dkg vaj
• 10 dkg cukor
• 1 tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• Fahéj
Elkészítés:
1. A lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá a cukrot és a tojást, és gyúrd össze.
2. Az almákat hámozd meg, reszeld le, és keverd össze a fahéjjal és vaníliás cukorral.
3. A tésztát oszd ketté, és nyújtsd ki mindkét részt. Az egyik lapot tedd a tepsibe, oszd el rajta az almás tölteléket, majd fedd be a másik lappal.
4. 180 fokon süsd 30-40 percig, amíg aranybarnára nem sül a teteje.
Ha pedig inkább nem szeretnéd a konyhában tölteni az egész vasárnapodat, akkor rendelj házhoz! Ha ételkiszállítás Mosonmagyaróvár környékén érdekel, a Regia Panzió étterme tökéletes választás. Finom és friss fogásaikkal garantáltan megkönnyítik a vasárnapi ebédet!