Túl öreg vagyok a fogszabályozáshoz? Tények és tévhitek a fogszabályzásról, fogszabályozás felnőtt korban is lehetséges

Főoldal > Túl öreg vagyok a fogszabályozáshoz? Tények és tévhitek a fogszabályzásról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Túl öreg vagyok a fogszabályozáshoz? Tények és tévhitek a fogszabályzásról


2022/12/13

Röviden: nem, soha nem vagy túl öreg a fogszabályozáshoz. Manapság a modern fogászati eljárásoknak köszönhetően, nagyon hatékony fogszabályzási eljárások, és szinte láthatatlan készülékek is vannak, amik segítenek a hatékony felnőttkori fogszabályozásban. A fogszabályozás a felnőtteknél ugyanolyan sikeres lehet, mint a serdülőknél. Valójában minden harmadik fogszabályzós páciens felnőtt.

Fogszabályzás tévhitek

A felnőttek fogai is mozgathatók.

Akár 8, akár 80 éves vagy, ez ugyanaz a fiziológiai folyamat, amely a fogakat a csonton keresztül mozgatja. A fogak az idő múlásával rájuk ható erők hatására mozognak. Sok fogszabályozási probléma ugyanolyan könnyen korrigálható felnőtteknél, mint gyermekeknél/tinédzsereknél. A felnőttek csontszövete sűrűbb, mint a gyermekeknél, így a kezelés kicsit tovább tarthat, de az életkor nem akadályozza meg a fogak mozgását.

 Miben más a felnőttkori kezelés?

A legnagyobb különbség a felnőttek és a gyermekek/tinédzserek fogszabályozásában az, hogy a felnőttek fogai már nem nőnek, stabilak. A felnőttek kezelése valamivel tovább tarthat, mint a hasonló problémával küzdő gyermekek/tinédzserek kezelése a felnőttek csontjainak érettsége és sűrűsége miatt. Illetve fontos még azokra a tényezőkre is gondolni, hogy lehetnek töméseik, hiányzó fogak, kopott fogaik, vagy egyéb fogászati betegség is felnőtt korban, nagyobb arányban, mint fiatalon. Egyes gyógyszerek és szokások, mint például a dohányzás, a fogak összeszorítása vagy csikorgatása, vagy a nyelvnyomás befolyásolhatják a kezelés eredményét.. Egyes felnőtteknél az optimális fogászati egészség elérése érdekében a fogorvosnak és fogszabályzónak más fogászati szakembereket, például szájsebészt, parodontológust és endodontológust is fel kell keresni.

 

Hogyan működik a kezelési folyamat?

A mai kezelési lehetőségek közül sok úgy van kialakítva, hogy minimalizálja a készülék megjelenését, hogy jobban illeszkedjen minden életstílushoz. A mai lehetőségek között megtalálhatóak az átlátszó illesztők, a fogszínű fogszabályzók, az apró, de hagyományosabb fém fogszabályozók és a fogak mögé húzódó fogszabályzók. Felnőtt fogszabályozás Budapesten is hatékony keretek között, láthatatlan készülékek igénybevételével is elérhető. Azt azonban tudni kell, hogy nem minden típusú készülék alkalmas mindenféle fogszabályozási probléma korrekciójára. A fogszabályzó specialista azonban tudni fogja, melyik a legjobb, legoptimálisabb készülék.

 

Mennyi ideig tart a fogszabályozó kezelés?

A kezelés átlagosan 22 hónapig tart. Ezalatt az idő alatt körülbelül hathetente kell fogorvosodat felkeresned. Ez egy viszonylag kis időbefektetés, amely nagy hasznot hoz a fogak egészségének javulása, a jobb funkció (harapás, rágás), a fogak könnyebb tisztán tartása és a magasabb önbizalom terén.
 
Egészség ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Esküvői torta a nyári nagy melegben - Így marad estig tökéletes!
A nyári esküvők varázsa elbűvölő, de a forróság komoly kihívást jelenthet az esküvői torta frissességének megőrzésében. Így maradhat tortád estig tökéletes!
5 fogászati eljárás, amire azt hiszik drága, de nem az
A modern fogászati kezelések ma már sokkal elérhetőbbek, mint azt sokan gondolnák. A technológiai fejlődésnek köszönhetően számos olyan eljárás érhető el, amelyek nemcsak hatékonyak és biztonságosak, de ár-érték arányban is kiválóak. Ebben a cikkben 5 olyan fogászati eljárást mutatunk be, amelyeket gyakran drágának hisznek, pedig valójában megfizethetőek.
Hogyan állapítható meg egy arckrém összetétele?
Az arckrémek összetételének meghatározása kulcsfontosságú a termékek hatékonyságának és biztonságosságának értékelésében, és a folyadékkromatográfiai eljárás egy hatékony módszer ezen összetevők azonosítására és mennyiségi meghatározására.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!