Ez a 4 tényező áll leggyakrabban a fogelvesztés mögött: mutatjuk, mik a fogelvesztés leggyakoribb okai

Főoldal > Ez a 4 tényező áll leggyakrabban a fogelvesztés mögött...

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez a 4 tényező áll leggyakrabban a fogelvesztés mögött...


2023/03/14
VN

A legtöbben nem akarjuk elveszíteni a fogainkat. Nemcsak a szép mosoly, bájos külső miatt fontos, hogy jó állapotban legyenek fogaink, és ép legyen fogazatunk, hanem azért is, mert a fogaknak fontos funkciójuk van a rágás miatt az emésztésben. Mi miatt esnek ki leggyakrabban a fogak?  Mutatjuk a fogvesztés leggyakoribb okait! 

Fogelvesztés leggyakoribb okai

Fogelvesztés leggyakoribb okai: Rossz szájhigiénia

A rossz szájhigiénia, például a fogmosás, a fogselyem vagy a rendszeres fogorvoslátogatás mellőzése jelentős fogszuvasodáshoz vezethet, mivel a baktériumok azzal a megmaradt lepedékből táplálkoznak, amiket ezek nélkül nem lehet eltávolítani. Ennek a mellékterméke a sav, amely roncsolja a zománcot. Ez az erózió valójában nem a rossz szájhigiénia legrosszabb következménye; ha fogszuvasodás is keletkezik, a fogorvos könnyen helyreállíthatja azokat töméssel, de az íny is nagy veszélynek van kitéve. Ha az íny megfertőződik, begyullad, teljesen tönkreteheti a fogakat tartó állkapcsot, és akkor mi tartja majd a fogakat? Igen, pontosan a semmi, emiatt pedig szépen ki is potyognak. Ebben az esetben az egyetlen megoldás az fogbeültetés Budapest legjobb fogászati rendelőjében lehet csak, amennyiben szeretnénk ép fogazatunkat, szép mosolyunkat visszanyerni.  

 Fogelvesztés leggyakoribb okai: Olyan rossz függőségek, mint a dohányzás, és az alkohol

Az alkoholról, valamint a dohányzásról mindenki tudja, hogy rossz dolog, hiszen miközben súlyos függőséget okoz, nagyban károsítja az egész szerveztet, és ez alól a közvetlenül e termékekkel érintkező fogaink sem kivételek. A dohányzás növeli az ínybetegségek kockázatát, mivel a dohányzás csökkenti az íny véráramlását, ami növeli a gyógyulási időt. Ugyanakkor a dohányzás gyengíti az immunrendszert is, így nem tud felvenni a harcot a szájban lévő baktériumokkal, ami lehetővé teszi a baktériumok átvételét. A dohányhoz hasonlóan az alkohol is irritálja a fogínyt, persze nem évi egy-két pohár bor, hanem a rendszeres alkoholfogyasztás.

 

Fogelvesztés leggyakoribb okai: Genetika

A legtöbb esetben a fogvesztés szinte minden kockázati tényezőjét kiküszöbölhetjük, de ott a DE. Sajnos a genetikáján nem változtathatuk, sok esetben a fogszuvasodás is lehet örökletes kockázati tényező családon belül.  Azonban még akkor is, ha van egy bizonyos génmutációja, amely nagyobb szuvasodást okoz, nagy szájápolással megvédhetjük a fogakat, főleg, ha tudunk róla, hogy különleges figyelmet, és gondoskodást igényelnek.

 

Fogelvesztés leggyakoribb okai: Nem kontrollált cukorbetegség

Ha cukorbetegsége kontroll alatt van, előfordulhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben befolyásolja a száj egészségét. Ha azonban nem veszik komolyan, és nincsen megfelelően gyógyszeresen kontrollálva, akkor a fogakon is hamar meglátszik majd ez. Először is szájszárazságot okoz, ami nemcsak nagyon kellemetlen, hanem megakadályozza, hogy a nyál természetes módon mossa le a lepedéket., másodszor pedig a gyógyulási folyamatokat is lassítja ez a betegség.
 
Egészség ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


2024-ben is fontosak a csapatépítő tréningek!
Az elmúlt években egyre több cégvezető jött rá, hogy mekkora fontossággal bírnak a csapatépítő tréningek. 2020-ban a koronavírus mindent feje tetejére állított, többek között a munkavégzés hogyanját is. De egy dolog maradt a régi, a hatékony csapatmunka még mindig elengedhetetlen. A hatékony csapatmunkához pedig kell egy jó csapat, amihez pedig csapatépítő tréningek!
Így dobd fel a Nagy Napot: 5 kreatív esküvői játék ötlet
A Nagy Nap mindig egy különleges alkalom, nem csak a házasulandó pár számára, hanem a családtagok, barátok részére is. Szeretnéd még inkább feldobni, és emlékezetessé tenni a vendégsereg részére a nagy napotokat? Mutatunk néhány szuper esküvői játékötletet, amivel még akár átöltözős, pihenős időt is nyerhettek az est folyamán, mégsem fog senki unatkozni! Egy emlékezetes esküvőhöz nem is kell nagyon más, csak egy tökéletes lagzi helyszín Budapesten, és izgalmas programok, na meg persze TI!
5 tipp zsúrokhoz, ha gyermekednek télen van a születésnapja
Télen született kis családtagunk születésnapja kihívás elé állít minket, hiszen hideg van, és a kültéri lehetőségek korlátozottak. Azonban ne keseredjünk el, mert ebben a cikkben öt kreatív tippet találsz, hol szervezheted meg a téli születésnapi bulit.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!