5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész- így viselkedj az étteremben

Főoldal > 5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész!


2020/07/29
VN

A következőkben mutatunk nektek 5 éttermi alapszabályt, amit manapság sajnos sokszor nem is ismernek az emberek, nemhogy betartanak megfelelőképpen, pedig nagyon fontos lenne. Jöjjön tehát 5 éttermi etikett szabály, amire jó, ha ügyelsz, ha nem akarsz viselkedéseddel negatívan kitűnni egy elegáns vacsora, romantikus ebéd, vagy éppen üzleti találkozó alkalmával. 

5 alapvető éttermi szabály

#1: Az étterembe érkezve, egy férfi és egy nő találkozásánál, mindig a férfi lép be elsőnek, majd ő jelzi, hogyha volt asztalfoglalás. Abban az esetben, ha volt asztalfoglalás egy hostess, vagy ha nincs erre kijelölt külön személy, a pincér helyére kíséri a vendégeket. Tehát semmiképpen nem kell illedelmesen előre engedni a hölgyeket, de önállóan a helyet keresgélni sem, még akkor sem, ha egy nagyobb társaság részeként érkeztetek, és mások már elfoglalták a helyet az asztalnál, és egyértelműen látszik a ti helyetek is! A helyes sorrend szerint a kísérő személy, majd a hölgy következik, ezután a sort zárva pedig a férfi indul el az asztalhoz. Amennyiben senki nem kíséri a vendégeket a foglalt helyre, vagy esetleg nincs lefoglalt asztal, a hölgy választ asztalt, majd azt követően ülőhelyet is.

 #2: A hölgy a táskáját, ha nincs hely, semmiképpen sem helyezi le a földre, sem az asztalra, bármilyen elegáns, és kis helyet foglal. Ha nincsen nála táskatartó és nem megoldható a táska lerakása, a pincértől kér segítséget, aki biztosít számára egy extra széket, amire lerakhatja a táskáját.

 

#3: Az étel, illetve az ital rendelés mindig a férfi feladata. Kivételt képez ez alól, ha a hölgy szakmájából vagy nemzetiségéből adódóan jártasabb az étteremben felszolgált ételek vagy borok területén, ebben az esetben, ha előre megbeszélik, a férfi átengedheti a rendelés jogát a hölgynek vagy a hölgy kérheti is.

 

#4: A boros poharakat minden esetben a száránál vagy a talpánál fogjuk meg, véletlenül se a kehely részénél. Így a bor sem melegszik fel, és a pohár is tiszta marad. Plusz tipp: amikor bort fogyasztunk, mindenképpen töröljük meg az ajkainkat borfogyasztást megelőzően, vörösbor esetében a kortyot követően is érdemes, így biztos nem marad borfoltos az ajkunk.

 

#5: Hazánkban az az általánosan elfogadott, ha a számlán előre nincsen feltüntetve a szervízdíj, illik minimum 10 % borravalót adni. A számlát a férfinek illik rendezni, természetesen üzleti találkozók esetében ez alakulhat máshogyan is.

 

És hogy hova érdemes menni? Itt összeszedtük nektek egy szuper listát: íme a legjobb éttermek Budapesten!
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


8 rutin, amit be kéne vezetned a mindennapjaidba az egészséges fogakért!
Az egészséges fogak és íny fontosak az általános jólétünk és önbizalmunk szempontjából. Azonban gyakran elfeledkezünk róluk a mindennapi rohanásban. Ha szeretnéd megőrizni fogaid egészségét hosszú távon, itt van néhány egyszerű, de hatékony rutin, amit be kellene vezetned a mindennapjaidba.
Titkos gardrób a hálóból? Így alakíthatod ki!
Te is vágyódsz egy praktikus és stílusos tárolótérre? Akkor kövesd velünk ebben a cikkben a lépéseket, hogyan varázsolhatsz egyedi gardróbot a hálószobádban!
5 dolog, amit mindenképpen szem előtt kell tartanod az esküvő megtervezésekor
Tudjuk, mit érzel. Igent mondtál, és most nem is tudod, hol kezdd. Minden esküvő különleges a maga módján, de néha útmutatásra van szükségünk, hogy tökéletes legyen. Íme 5 fontos dolog, amit szem előtt kell tartanod az esküvőd megtervezésekor.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!