5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész- így viselkedj az étteremben

Főoldal > 5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 éttermi etikett szabály, amit jobb, ha te is betartasz, ha étterembe mész!


2020/07/29
VN

A következőkben mutatunk nektek 5 éttermi alapszabályt, amit manapság sajnos sokszor nem is ismernek az emberek, nemhogy betartanak megfelelőképpen, pedig nagyon fontos lenne. Jöjjön tehát 5 éttermi etikett szabály, amire jó, ha ügyelsz, ha nem akarsz viselkedéseddel negatívan kitűnni egy elegáns vacsora, romantikus ebéd, vagy éppen üzleti találkozó alkalmával. 

5 alapvető éttermi szabály

#1: Az étterembe érkezve, egy férfi és egy nő találkozásánál, mindig a férfi lép be elsőnek, majd ő jelzi, hogyha volt asztalfoglalás. Abban az esetben, ha volt asztalfoglalás egy hostess, vagy ha nincs erre kijelölt külön személy, a pincér helyére kíséri a vendégeket. Tehát semmiképpen nem kell illedelmesen előre engedni a hölgyeket, de önállóan a helyet keresgélni sem, még akkor sem, ha egy nagyobb társaság részeként érkeztetek, és mások már elfoglalták a helyet az asztalnál, és egyértelműen látszik a ti helyetek is! A helyes sorrend szerint a kísérő személy, majd a hölgy következik, ezután a sort zárva pedig a férfi indul el az asztalhoz. Amennyiben senki nem kíséri a vendégeket a foglalt helyre, vagy esetleg nincs lefoglalt asztal, a hölgy választ asztalt, majd azt követően ülőhelyet is.

 #2: A hölgy a táskáját, ha nincs hely, semmiképpen sem helyezi le a földre, sem az asztalra, bármilyen elegáns, és kis helyet foglal. Ha nincsen nála táskatartó és nem megoldható a táska lerakása, a pincértől kér segítséget, aki biztosít számára egy extra széket, amire lerakhatja a táskáját.

 

#3: Az étel, illetve az ital rendelés mindig a férfi feladata. Kivételt képez ez alól, ha a hölgy szakmájából vagy nemzetiségéből adódóan jártasabb az étteremben felszolgált ételek vagy borok területén, ebben az esetben, ha előre megbeszélik, a férfi átengedheti a rendelés jogát a hölgynek vagy a hölgy kérheti is.

 

#4: A boros poharakat minden esetben a száránál vagy a talpánál fogjuk meg, véletlenül se a kehely részénél. Így a bor sem melegszik fel, és a pohár is tiszta marad. Plusz tipp: amikor bort fogyasztunk, mindenképpen töröljük meg az ajkainkat borfogyasztást megelőzően, vörösbor esetében a kortyot követően is érdemes, így biztos nem marad borfoltos az ajkunk.

 

#5: Hazánkban az az általánosan elfogadott, ha a számlán előre nincsen feltüntetve a szervízdíj, illik minimum 10 % borravalót adni. A számlát a férfinek illik rendezni, természetesen üzleti találkozók esetében ez alakulhat máshogyan is.

 

És hogy hova érdemes menni? Itt összeszedtük nektek egy szuper listát: íme a legjobb éttermek Budapesten!
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Miért érdemes télen ellátogatni a Budai Várba?
A magyar főváros fölött magasodó fellegvár, a Budai Vár minden évszakban remek kirándulócélpont. Minden évszakban más arcát mutatja, más hangulatot áraszt. Ebből fakadóan mindig más teszi kihagyhatatlan állomássá Budapest legszebb helyeinek felkeresése során. Ebben a cikkben megmutatom, miért érdemes felmenni a Várnegyedbe télen!
4 nem mindennapi ajándékötlet
Közelednek az ünnepek, ilyenkor sokak számára okoz nehézséget, hogy milyen ajándékkal is lepje meg szeretteit. Vannak, akik a kézzel készített ajándékokat preferálják, mások inkább valami jelentőset szeretnek ilyenkor adni. Ebben a cikkben mutatok négy ajándékötletet, amelyek garantáltan sikert aratnak!
Mivel növelheted komfortérzeted otthonodban? Ezek a kellékek elengedhetetlenek
Az otthon az a hely, ahol végre megnyugodhatunk és jól érezhetjük magunkat. Azonban vannak olyan eszközök otthon, amelyek elengedhetetlenek komfortérzetünk miatt.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? Nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. Tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitásait hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap!

Színes hírek inspirációként

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!