Elmozduló fogak felnőtt korban? Ez az 5 leggyakoribb oka a fogak mozgásának felnőtt korban, fogak elmozdulásának okai

Főoldal > Elmozduló fogak felnőtt korban? Ez az 5 leggyakoribb ok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elmozduló fogak felnőtt korban? Ez az 5 leggyakoribb ok


2023/05/17
VN

Észrevetted, hogy egy-két fog kissé kilóg a helyéről? Mintha elmozdultak volna a helyükről a fogaid? A harapásod is el-el akad, mintha máshogyan állna egy-egy fogad? Lehet, hogy nem csak beképzeled! Vannak olyan esetek, amiknek a fogak elmozdulnak felnőtt korban is. Mi okozza ezt? Mutatjuk a fogak elmozdulásnak 5 leggyakoribb okát!

Elmozduló fogak okai felnőtt korban

Elmozdulhatnak a fogak felnőtt korban?

Igen. Annak ellenére, hogy a fogai a helyükön maradnak, elmozdulhatnak a helyükről. A változások gyakran fokozatosan következnek be, és a jelek finomak lehetnek. Ha azonban a mögöttes problémát nem kezelik, ami a fogak apró elmozdulását eredményezi, súlyos következményekre, például a fogak elvesztésére kell számítani. Az aprónak tűnő fogproblémákat sem szabad félvállról venni, a lepedék, az íny apró vérzése is sokszor komoly bajra enged következtetni. Sőt, gondoltad volna, hogy a felnőtt lakosság 90%-a szenved fogszuvasodásban? Ennek is sokáig egyetlen jele sincsen, de előrehaladott állapotban súlyos problémákhoz vezethet! Éppen ezért érdemes nemcsak akkor fogorvoshoz fordulni, ha már megtörtént a baj, hanem ellenőrzés, szűrés céljából is. A Móricz Dental budapesti magán fogászaton a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, és hatékony, mégis kíméletes kezelésekkel várnak. De nézzük, milyen problémák idézik elő a fogak elmozdulását!

 Természetes öregedés

A ráncok és az ősz haj nem az öregedés egyetlen jelei. Az állkapocs izmai, szalagjai és rostjai is megváltoznak. Fogaid meglazulhatnak vagy eltolhatják a harapását, ahogy a szövetek gyengülnek. Az arcvonásai a fogak mozgását is befolyásolhatják. Az ajakösszehúzódások nyomást gyakorolnak a harapás külső oldalára, ami befelé tolhatja a fogait. Az állkapcsa is változásokon megy keresztül az életkorral. Állkapocscsontod egész életed során felfelé tolódik. Az alsó ív által keltett erő kiszoríthatja a felső fogakat a helyükről. Minél több fogmozgás történik, annál nagyobb a harapás eltolódása.

 

Csontvesztés

A csontok ásványianyag-tartalma idővel csökken. Az állcsont nem mentes a romlástól. Az alacsony csontsűrűség gyengítheti az állkapocs és a csont közötti kapcsolatokat, lehetővé téve a fogak mozgását.

 

Hiányos fogak

A hiányos fog nemcsak nem esztétikus, hanem a többi fogra,a  rágásra is negatívan hat. Az állcsont sűrűségének akár 25%-át is elveszítheted a foghiány első évében, mert azt a gyökér nem stimulálja. Ahogy a csont gyengül, a szomszédos fogak az üres hely felé gravitálhatnak, és elkezdenek dőlni.

 

Fogcsikorgatás

A fogak csiszolása és összeszorítása megfelelő beavatkozás nélkül kikényszerítheti őket a helyükről. A felnőttek legalább 10%-a szenved bruxizmustól, de sokan nincsenek tisztában vele, mert ez egy tudatalatti szokás, amely alvás közben jelentkezik. Amellett, hogy a fogakat kiszorítja az egyenesbe, a csiszolás és összeszorítás a zománc erózióját és a fogak kilazulását okozhatja.

 

Ínybetegségek

Az ínybetegség, más néven fogágybetegség, a fogakat körülvevő szövetek gyulladását okozza. Végül ez csontvesztéshez vezethet a fog alapja körül, instabilitást és mozgást okozva. 
 
Egészség ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Érdekel a szállodaipar? Ilyen pozíciókban tudsz elhelyezkedni egy hotelben!
Az idegenforgalom és szállodaipar dinamikus és sokszínű terület, amely hatalmas lehetőségeket kínál a szakembereknek. Ha érdekel a vendéglátás, a vendégek kiszolgálása, és szeretsz olyan környezetben dolgozni, ahol minden nap más és más, akkor a szállodaiparban való karrier lehet a tökéletes választás számodra.
Hogyan szervezz születésnapi meglepetésbulit
Azt gondolod, hogy a szülinapi buli csak gyerekeknek való? Hogy kinőttük már abból a korból, amikor az ember ünnepeltként még színes szülinapi kalapot visel? Lehet, hogy már elmúltunk 18 évesek, de ez még nem jelenti azt is, hogy nem szeretnénk, ha egy nap csak rólunk szólna! Olvass tovább, összegyűjtöttük neked a leghasznosabb tudnivalókat egy meglepetésbuli szervezéséhez!
Milyen virág illik a menyasszonyi csokorba 2024-ben? - Mutatunk 10 elbűvölő választást!
Az esküvői csokor az egyik legfontosabb kiegészítője a menyasszonynak. A virágok nemcsak díszítik a ruhát, hanem kifejezik a személyiséget, stílust és a nagy nap hangulatát is.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!