Így zajlik egy bölcsességfog eltávolítása!

Főoldal > Hogyan távolítják el a bölcsességfogakat és mit kell tudni az eljárásról?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan távolítják el a bölcsességfogakat és mit kell tudni az eljárásról?


2022/11/12
ZH

A bölcsességfog eltávolítása gyakori szájsebészeti eljárás. Gyakran javasolják megelőző intézkedésként, hogy megvédje a többi fogat a jövőbeni problémáktól és megőrizze szájüregének egészségét. A felépülés általában gyors, és a legtöbb ember néhány napon belül visszatérhet a szokásos tevékenységeihez.

bölcsességfog műtét

Mit jelent a bölcsességfog eltávolítása?

 

A bölcsességfogak eltávolítása a harmadik őrlőfogak eltávolítását jelenti – a négy maradandó felnőtt fog a száj hátsó részén, a felső és az alsó állkapocsban találhatóak. A bölcsességfogak általában 17 és 25 éves kor között törnek ki. A legtöbb embernek mind a négy bölcsességfoga megvan. Becslések szerint az emberek 5-37%-ának csak néhány bölcsességfoga van – vagy bizonyos esetekben egyáltalán nincs. 


Honnan tudhatom, hogy el kell-e távolítanom a bölcsességfogaimat?

 

Néha mind a négy bölcsességfog rendesen kinő, és egyáltalán nem okoz problémát. De gyakran a bölcsességfogak ferdén nőnek be, vagy teljesen vagy részben az állcsontban vagy az ínyszövet alatt maradnak. Ez számos problémát okozhat. Fogorvos javasolhatja a bölcsességfogak eltávolítását, ha:

 

•    Fogászati fájdalmaid vannak a száj hátsó részénél.
•    Fogínybetegség alakul ki, különösen az őrlőfogak környékén.
•    Részlegesen kinőtt bölcsességfog, vagy fogszuvasodás esetén.
•    Egy vagy több bölcsességfog körül cisztát (folyadékkal töltött tasak) kialakult.
•    A közeli fogak vagy a környező csontok sérültek.

 

Sok esetben az egészségügyi szolgáltatók megelőző intézkedésként javasolják a bölcsességfogak eltávolítását. Ennek eredményeként fogorvosa javasolhatja a bölcsességfogak eltávolítását, még akkor is, ha nincsenek tünetei. Ez segíthet csökkenteni a jövőbeni problémák kockázatát, beleértve a fertőzést és a fogszuvasodást. Ha szeretnéd megelőzni a bölcsességfogakkal járó problémát, keress fel a szájsebészet Budapest területén rendelő fogorvosait!
 

 

Hány évesen kell kihúzni a bölcsességfogamat?

 

Minden korosztály számára eltávolíthatják bölcsességfogukat. Sok fogorvos azonban azt javasolja, hogy a tinédzserkor végén vagy a 20-as évei elején műtsék ki őket. A fejlődés ezen szakaszában a bölcsességfogak még formálódnak. Emiatt könnyebben eltávolíthatók a szövődmények kisebb kockázatával.

 

 

Mi történik a bölcsességfogak eltávolítása előtt?

 

Fogorvos szájsebészhez irányítja konzultációra. A látogatás során a sebész felméri bölcsességfogaid egészségi állapotát, és fogászati röntgenfelvételt készít a pontos elhelyezkedésük meghatározásához. Az altatási lehetőségeket is megbeszélik veled. A bölcsességfogak eltávolítása jellemzően helyi érzéstelenítésben, intravénás szedációban vagy általános érzéstelenítésben történik, az egyedi igényeidtől függően.

 

 

Mi történik a bölcsességfog eltávolítása során?

 

A nyugtató gyógyszerek beadása után a sebész helyi érzéstelenítést alkalmaz a fogak és az íny elzsibbadására. Az érintett bölcsességfogakat (az ínyben vagy a csontban rekedt bölcsességfogak) bemetszéssel szabadítják fel, így sebészed megfelelő hozzáférést biztosít. Amint a bölcsességfogak láthatóvá válnak, a szájsebész óvatosan meglazítja és kiemeli őket az íbybők, megtisztítja a területeket és varratokat helyez el. A legtöbb esetben az öltések néhány napon belül maguktól kihullanak.

 

 

Mennyi ideig tart a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfogak eltávolítása általában körülbelül egy órát vagy kevesebbet vesz igénybe. A bonyolultabb esetek tovább tarthatnak.

 

Mi történik a bölcsességfog eltávolítása után?

A bölcsességfogak eltávolítása után enyhe kellemetlenségre számíthatunk, enyhe vérzéssel és duzzanattal. Szájsebészed utasításokat ad a bölcsességfogak kezelésére, hogy enyhítse ezeket a mellékhatásokat. Amint a nyugtató hatása eléggé elmúlik, egy barát vagy családtag hazavihet.

 
Egészség NaprakészLegfrissebb cikkek


Ez a 4 tényező áll leggyakrabban a fogelvesztés mögött...
A legtöbben nem akarjuk elveszíteni a fogainkat. Nemcsak a szép mosoly, bájos külső miatt fontos, hogy jó állapotban legyenek fogaink, és ép legyen fogazatunk, hanem azért is, mert a fogaknak fontos funkciójuk van a rágás miatt az emésztésben. Mi miatt esnek ki leggyakrabban a fogak?  Mutatjuk a fogvesztés leggyakoribb okait! 
2023 legnépszerűbb esküvői torta ízek, amit minden vendég imádni fog!
A torta elmaradhatatlan kelléke az esküvőknek, azonban a nagy nap előtt számos dolgot el kell döntenünk vele kapcsolatban. Az első fontos lépés az ideális cukrász megtalálása, aki képes elkészíteni álmaink esküvőjének tortáját és természetesen meg kell nézni, hogy mekkora tortára van szükség, és ki kell választani a leglenyűgözőbb dizájnt. A puzzle utolsó fontos darabja? Az esküvői torta ízének kiválasztása.
Ezek lesznek a legnépszerűbb szépészeti beavatkozások 2023-ban
A plasztikai sebészeti trendek évről évre jönnek és mennek, de egy dolog változatlan – a szépészeti beavatkozások továbbra is rendkívül népszerűek. A finomításoktól a teljes test átalakításokig a szépészeti eljárásokra nagyobb az igény, mint valaha. Azok számára, akik tájékozottak szeretnének maradni, fontos, hogy megismerkedjenek a kozmetikai eljárások közelgő trendjeivel.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!