A pizza eredete
A pizza eredetileg Olaszországból ered, a nápolyi Raffaele Espositó nevéhez fűződik, bár már jóval előtte is tesznek említést róla. Amikor I. Umberto olasz király és Margit királyné látogatóba mentek, valami különlegeset szeretett volna nekik készíteni, ami ízig-vérig olasz. A tésztára paradicsomszósz – piros -, mozzarella – fehér-, és oregánó – zöld -, került, így tisztelegve az olasz zászló előtt. Ezt pedig a királyné tiszteletére Margarita-nak nevezte, sőt, mind a mai napig így hívják.
Miért olyan közkedvelt?
Maga a pizzatészta nem egy bonyolult tészta, a feltéttől függően pedig rengeteg módon lehet variálni az ízekkel. A közkedveltségének oka valószínűleg a sokszínűség, hiszen így mindenki talál olyat, ami számára mennyei.
Ráadásul a pizza készítés nem túl bonyolult. Persze a legjobb akkor lesz, ha rendesen, kemencében sül meg, de akár otthon is könnyen el lehet készíteni.
Ha egy igazán jó pizzára vágysz
Ugyan igaz, hogy rengeteg kis pizzát áruló hely van Budapest minden területén, ezek közül azonban nem mind kínálja azt az élvezetet, amely miatt a világ kedvence lett ez az étel. Aki egy valóban jó pizzát szeretne enni, annak Budapest pizzeria választékából a Zsidai Csoport éttermét érdemes választania, a Jamie Oliver’s Pizzeria nevet viselő helyet. Igazán minőségi alapanyagokból a legjobb szakácsok készítik a pizzákat éppen olyanra, ahogyan az olaszok kitalálták. Ez egy nagyon finom étel, így érdemes a legjobb helyen enni!
Ahogy az olaszok tartják
Annak, hogy az egész világon elterjedt, lett néhány következménye. Az eredeti receptek sok esetben megváltoztak, a szószok és feltétek aszerint módosultak, hogy az adott kultúrára mi a jellemző. Azonban maguk az olaszok úgy tartják, hogy egyes dolgok teljesen tönkreteszik ezt az egyébként tökéletes ételt. Ilyenek például a ketchup, amit a paradicsomszósz cukros megszégyenítésének tartanak, de a tejszínes alapok láttán is ráncolják a tekintetüket.