5 fogbetegség, amit meg lehet előzni a megfelelő fogmosással

Főoldal > 5 fogbetegség, amit meg lehet előzni a megfelelő fogmosással

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 fogbetegség, amit meg lehet előzni a megfelelő fogmosással


2021/03/05
Puskás Rékka

A legtöbbünknél a fogmosás egy rutin, amit reggel-este csinálunk, már kisgyerek korunktól kezdve. De belegondoltál, mi mindent lehet megelőzni a megfelelő és rendszeres fogmosással? Ebben a cikkben mutatok 5 olyan fogakkal kapcsolatos betegséget, amelyek kikerülhetőek a megfelelő szájhigiéniával!

Miért kell fogatmosni?

Fogkő

 

A fogkő kialakulását teljesen nem tudod meggátolni, akármilyen lelkiismeretesen mosod is a fogadat, ezért szükséges évente eltávolíttatni. Mivel a fogkő alapvetően a lepedék és a nyál által jön létre, mindig újratermelődik. Azonban, ha nem mosnál fogat, akkor sokkal hamarabb sokkal több fogkő képződne, ami olyan későbbi problémákhoz vezet, mint az ínygyulladás, különböző fogágybetegségek, vagy a fogak elvesztése. A fogkő eltávolítás fájdalommentes, de egy fog pótlása már nem biztos, hogy az lesz. 

Fogszuvasodás

 

A fogszuvasodás a legtöbb embert érintő népbetegség, majdnem mindenkit érint élete során. Ezt a fogfelszínen megtelepedett kórokozók okozzák, ezért aztán a megfelelő fogmosással nagymértékben lehet csökkenteni a kialakulás esélyét. A fogszuvasodás kezdetben nem jár kellemetlenségekkel, azonban később a fogon is látszik külső elváltozás és fájdalom is jelentkezik.

 

Lyukas fog

 

Ha nem kezelik, a fogszuvasodás következtében kialakul az, amit a köznyelvben úgy ismernek: lyukas fog. A lyukas fog már tud fájni, hidegre-meleg, édesre érzékeny tud lenni. Ha a szuvasodás eléri a dentincsatornát vagy a foggyökeret, akkor a fájdalom a négyzetére ugrik. Ha továbbra sem kezelik, akkor a fog elhalásához vezet, amit aztán el kell emiatt távolítani.

 

Ínygyulladás

 

Az ínygyulladás elsőre nem hangzik durván, pedig, ha nem veszik komolyan, akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Az egészséges íny rózsaszín, míg a gyulladt íny színe sötétebb, bordó, vörös, esetleg lilás árnyalatú. A kezdetben csak fogmosáskor észlelhető vérzés idővel az íny rugalmasságának elvesztéséhez vezet, ami pedig nem tartja meg a fogakat, így azok kiesnek.

 

A fog elvesztése

 

Többféle út is lehetséges, de mindnek egy a vége; egy olyan egyszerű, rutin cselekedettel, mint a napi kétszeri fogmosás, számos különböző fog betegséget lehet megelőzni, melyek előbb-utóbb a fogak elvesztéséhez vezetnek. Ezért aztán megéri minden nap rászánni azt a kétszer két percet, és alaposan megmosni a fogakat!
Amiről tudnod kell Egészség Otthon Színes hírekLegfrissebb cikkek


Hogyan tehetjük szebbé a kis nappalit? - 6 stratégia, amelyet a tervezők mindig használnak
Használd ezeket a szakértői tippeket, hogy még a legkisebb nappali is jól nézzen ki! Mivel nagyon sok időt töltünk nappalinkban pihenéssel vagy családtagok és barátok fogadásával, nem meglepő, hogy a lehető legkényelmesebb teret szeretnénk kialakítani. Szóval hogyan tehetnénk szebbé a kis nappalit?
8 tényleg működő csapatépítési tipp vezetők számára!
A nagyszerű csapatok minden szervezet építőkövei. Egy nagyszerű csapat közös céljai, világos szerepei, átlátható problémamegoldási és döntéshozatali folyamatai, valamint a konfliktusok konstruktív kezelésére való képessége. Egy jó csapatban lehet néhány ilyen elem; egy nagyszerű csapatban mind megvan. Vezetőként rajtad múlik, hogy megbizonyosodj arról, hogy ezek az elemek a helyükön vannak.
A 10 legtalálékonyabb ötlet esküvői büfékhez
A párok gyakran választanak hagyományos tányéros étkezést, de nem ez az egyetlen étkezési stílus, amely elérhető a nagy napon. Alternatív megoldásként több kedvenc svédasztalos esküvői ételötletünket is összegyűjtöttük, ha inkább valami különlegessel és ötletessel készülnétek a vendégek számára!  
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!