A vesekövesség sokakat érint. Talán Téged is?

Főoldal > Lehet, hogy veseköved van? Nagy rá az esély!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Lehet, hogy veseköved van? Nagy rá az esély!


2022/02/12
SFV

A vesekő sokkalta inkább népbetegség, mint azt gondolnánk. Sokaknak bár nincs gyakori panasza, mégis, az ország lakosságának csaknem a fele rendelkezik valamiféle vesekővel.

Vesekő

Mikor fáj a vesekő?


A vesekövek gyakran hosszabb időn át nem okoznak semmilyen problémát. Ha azonban egy kő túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozni tudjon a szervezetből, akkor annak jelenléte akadályozhatja a vizeletürítést és kellemetlen fájdalmakhoz vezethet, vesegörcsöt okozhat. 


Honnan tudhatom, hogy vesekövem van?


A vesekövesség tünetei lehetnek például a véres vizelet, vagy a vizeletürítéssel járó égő fájdalom, a fertőzés, valamint a hányinger is. A tünetek csak akkor javulhatnak, ha a vesekövet eltávolítják. Sajnos sokan már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nem bírják tovább, mert erős görcsök, vizeletürítési nehézségek és esetenként láz is kínozza őket.
Hogyan kezelhető a vesekő?


A vesekövesség roppant könnyedén megállapítható. Nincs hozzá szükség másra, mint egy egyszerű röntgenfelvételre, vagy ultrahangos vizsgálatra.
A rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet megelőzni az erős fájdalmakat, valamint a komolyabb szövődményeket. A vesekövek azonban az esetek egyharmadában kőeltávolítást, vagy legalább aktív kezelést igényelnek.


Hogyan távolítják el a vesekövet?


A vesekő eltávolítására napjainkban három féle módszer létezik. 
A legközismertebb talán a nyílt műtéti eltávolítás, melynek legnagyobb hátránya, hogy nem ismételhető korlátlan alkalommal. Ezzel szemben a percutan endoscopos kőeltávolítás kevesebb szövődménnyel járhat és a beavtakozást követő gyógyulási idő is rövidebb.
A legkorszerűbb eljárás pedig nem más, mint a lökéshullám kőkezelés, más néven az ESWL, amely az elmúlt évtized egyik legjelentősebb vívmánya. Ezen eljárás lényege, hogy kívülről érkező nagy energiájú lökéshullámokkal szétzúzzák a követ, így a vesekő műtét nélkül eltávolítható. A beavatkozás körülbelül 20 percet vesz igénybe és ezt követően az apró darabokra tört kő könnyedén távozni tud a szervezetből a vesevezetéken keresztül. Ennek a legnagyobb előnye, hogy szinte mindenkinél alkalmazható, nem igényel érzéstelenítést, és így is teljesen fájdalommentes.
 
Amiről tudnod kell EgészségLegfrissebb cikkek


Biztonsági Eszközök a Személy és Vagyonőri Munkában: A Védelem Egyik Alappillére
A személy- és vagyonőrök szerepe az emberek és vagyonuk védelme, valamint a biztonság fenntartása. Az őrök hatékonyan végezhetik munkájukat különféle biztonsági eszközök alkalmazásával. Ebben a cikkben most felsoroljuk, hogy milyen biztonsági eszközöket használhatnak a személy és vagyonőrök munkájuk során!
Elmozduló fogak felnőtt korban? Ez az 5 leggyakoribb ok
Észrevetted, hogy egy-két fog kissé kilóg a helyéről? Mintha elmozdultak volna a helyükről a fogaid? A harapásod is el-el akad, mintha máshogyan állna egy-egy fogad? Lehet, hogy nem csak beképzeled! Vannak olyan esetek, amiknek a fogak elmozdulnak felnőtt korban is. Mi okozza ezt? Mutatjuk a fogak elmozdulásnak 5 leggyakoribb okát!
7 fontos dolog, ami nagyszerűvé tesz egy jó szállodai szobát
A legnagyobb döntés, amit utazás előtt meghozunk, az az, hogy hol szálljunk meg, egy jó szállodai weboldal marketing pedig elhiteti velünk a honlapjukat böngészve, hogy nekik vannak a legjobb szobáik. A tartózkodási hely eldöntése sok kapcsolatot teremtett vagy megszakított, sok költségvetést megfeszített vagy megtakarított, és ami a legfontosabb, sok ünnepet javított vagy megtizedelt. Vizsgáljuk meg és beszéljünk arról, hogy pontosan mi az, amitől egy szállodai szoba nagyszerű lesz.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!