Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között

Főoldal > Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között


2021/05/08

Egy, a 'Journal of Periodontology' című szaklapban megjelent cikk szerint a felnőttkori fogvesztés növelheti a krónikus vesebetegségek (CKD) kialakulásának esélyeit.

Összefüggés a fogak elvesztése és a veyebetegség között

Vesebetegség megelőzése

 

A Case Western Reserve Egyetem kutatásai szerint a fogvesztés és a CKD kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. Ez is alátámasztja az elképzelést, mely szerint a megfelelő szájhigiénia segítségével megelőzhetőek bizonyos (például vese) betegségek. 

A fogak elvesztése

 

A kutatók összesen 4053 40 év körüli amerikai vesefunkcióit és szájüregi állapotát vizsgálták meg. Miután a vesebetegségek kialakulásának más faktorait is figyelembe vették (kor, etnikai hovatartozás, dohányzás) kiderült, hogy nagyobb az esélyük a CKD kialakulására azoknak a pácienseknek, akik felnőttkorukban vesztették el egy, vagy több fogukat.

 

A fogvesztés és a vesebetegség

 

"Mivel a fogvesztés leggyakrabban valamilyen szájüregi betegség következtében alakul ki, így kijelenthetjük, hogy a szájüregi betegségek komoly rizikófaktort jelentenek a vesebetegségek kialakulásában is" - nyilatkozta Dr. Monica Fisher, az egyetem munkatársa.

A fogveszteség kapcsán fontos megemlíteni azt is, hogy akár magától esett ki az adott fog, akár el kellett távolítani, a hiányt minden esetben pótolni kell! A budapesti Móricz Dental fogászati rendelőben a fogászati árak Budapest mércéjével teljesen megfizethetőek, az ellátás professzionális, mindez pedig egy barátságos légkörben. Ne halogassa a fogászatot, mert a foghiány csontritkuláshoz vezethet!

 

Ínybetegségek és kísérőbetegségeik

 

Bár egyelőre nem teljesen tisztázott, milyen összefüggés van a CKD kialakulása és a fogvesztés között, a tudósok úgy vélik, a mindkét betegségben jelen lévő gyulladásos folyamatok jelenthetik a kapcsot.

Dr. David Cochram, az Amerikai Periodontológiai Akadémia (AAP) elnöke szerint a szájüregi betegségek kezelésével sokat tehetünk fogaink egészségéért. "Régóta tudjuk, hogy bizonyos ínybetegségek következtében milyen más kísérőbetegségek alakulhatnak ki, és úgy tűnik, most már hozzájuk vehetjük a krónikus vesebetegségeket is. Reméljük a jövőben minél többen ismerik fel, mennyire káros lehet, ha elhanyagoljuk fogaink és szájüregünk egészségét."
Egészség Érdekességek NaprakészLegfrissebb cikkek


Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között
Egy, a 'Journal of Periodontology' című szaklapban megjelent cikk szerint a felnőttkori fogvesztés növelheti a krónikus vesebetegségek (CKD) kialakulásának esélyeit.
TOP 5 tipp, amitől a Te lakásod is modern hangulatot fog tükrözni
A saját lakáson vagy házon mindig van szépíteni való, sosem lesz olyan, hogy azt gondoljuk majd, hogy teljesen kész van. A lakás berendezésében vagy a felújítás során számtalan olyan trükköt bevethetünk, amitől egyedinek és modernnek fog tükrözni az összhatás. Ezzel az 5 tippel igazán modern és exkluzív kinézetet varázsolhatsz lakásodba!
5 összetevő, ami árt a száraz bőrnek
Csak azért, mert egy terméken a címkén látható, hogy alkalmas száraz bőrre, még nem jelenti azt, hogy a termék biztosítja a bőr számára a gyógyuláshoz és a további károsodások megelőzéséhez szükséges ápolást. Vannak bizonyos feketelistás összetevők, amiktől jobb, ha távol tartod magad, ha száraz a bőröd!
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? Nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. Tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitásait hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap!

Színes hírek inspirációként

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!