Azonban, még mielőtt belevágnál, fontosnak tartom kiemelni, hogy ahogyan a legtöbb recept, ez is gyakorlást igényel. Egyáltalán nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog álmaid pizzája, de ne add fel! Ha azonban még sosem csináltál, és ennél egy jó pizzát, inkább ne magadnak akard megsütni, hanem menj el valahova! A Gozsdu udvar étterem kínálatában megtalálod Jamie Oliver pizzériáját is, ott garantáltan mennyei pizzát kapsz!
Ha viszont eltökélted magad a pizzasütés mellett, akkor lássuk, hogyan állj neki!
Hozzávalók
A tésztához
• 40 dkg finomliszt
• 2.5 dl víz
• 1 teáskanál só
• 2 ek olívaolaj
• 8 g élesztő
A paradicsomos szószhoz
• 200 g sűrített paradicsom
• 1 csipet só
• 1 csipet bors
• 1 szál oregánó
A tejfölös szószhoz
• 1.5 dl tejföl
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csipet só
A margherita feltéthez
• 10 dkg mozzarella
• 1 db paradicsom
• 4 levél bazsalikom
• A sonkás feltéthez
• 10 dkg mozzarella
• 15 dkg sonka
A magyaros feltéthez
• 10 dkg mozzarella
• 15 dkg kolbász
• 3 db pepperoni
Elkészítés
A tésztához
A lisztet kiöntjük a gyúró felületre, a közepébe mélyedést vájunk.
Egy kevés langyos vizet öntünk bele, majd az élesztőt belemorzsoljuk
Miután az élesztő kicsit felfutott, hozzáadjuk az olívaolajat, a maradék vizet és a sót.
Kézzel vagy villával elkezdjük óvatosan összedolgozni, körkörös mozdulatokkal úgy, hogy szükség szerint a hozzáveszünk a lisztből, amennyit a folyadék felvesz. Ha valaki nem érez késztetést így összeállítani a tésztát, egy hagyományos keverőtálban is megteheti, de akkor nem lesz lisztes minden.
Ha kell pótoljuk vagy a lisztet, vagy a folyadékot. Addig gyúrjuk míg sima, rugalmas tésztát kapunk, amely se nem túl lágy, sem nem túl kemény!
Két egyenlő részre szedjük, és cipót formálunk belőle. A 32 cm-es sütőlaphoz egy cipó kb. 35 dkg legyen!
A cipókat 1 órára kelni hagyjuk!
Az egyszerűség kedvéért vagy kenyérsütő gépbe vagy dagasztó gépbe is elkészíthetjük a tésztát, így időt és fáradtságot takarítunk meg :)
Míg a cipók kelnek, elkészítjük a paradicsomos pizzaszószt. A hozzávalókat fazékba rakva, 15-20 percig főzzük, és hagyjuk kihűlni.
A tejfölös alapot csak össze kell keverni, az apróra vágott fokhagymát bele keverjük egy pohár 1,5 dl tejfölbe. Ez kb. 1 pizza alapja.
Lereszeljük a sajtot, felszeleteljük a kolbászt, a sonkát, a paradicsomot, a paprikát.
1 óra kelés után, kézzel kinyújtjuk a cipót.
Nyújtófával, sütő tepsi formára (kerekre) vagy,
A cipót a közepétől az ujjainkkal kicsit megformázzuk (kerekre), majd a tenyerünkkel elkezdjük széthúzni úgy, hogy közben forgatjuk a tésztát. Ha nincs meg a kívánt méret, akkor egy egyszerű trükkel lehet segíteni ezen. A tészta felét / háromnegyedét lelógatjuk a pultról, és úgy folyatjuk a nyújtását, vigyázzunk le ne szakadjon a logó fele a tésztának.
Kiolajozott formába rakjuk, megkenjünk a kívánt szósszal, majd rátesszük a kívánt feltétet. Figyeljünk, hogy mindig a sajt kerüljön alulra.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
Még melegen felszeleteljük, és tálaljuk.
Sütés hőfoka: 250 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Tepsi mérete: 32
Sütés ideje: 8 perc