Most mindent megtudhatsz a turbóról!

fooldal > Mindent a turbóról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent a turbóról


2017/06/05

A turbófeltöltő az egyik leggyakrabban használt feltöltőtípus a járműgyártásban. Most mindent megtudhatsz a működéséről és a meghibásodásának okairól is!   

Most mindent megtudhatsz a turbóról!

A turbóról 

 

A turbófeltöltő a belső égésű motoroknál használt feltöltők egyik fajtája, amelyeknél a feltöltő kompresszorát a motor kipufogó gázai működtetik. Elnevezése betűszó, az angol turbine boosted angol kifejezésből származik. Az angol kifejezés azt jelenti, hogy a gépkocsi motorja olyan turbinával van felszerelve, amely energiát von ki a belsőégésű motorból, és ezt az energiát arra használja, hogy a motor levegő- (oxigén-) bevitelét sűrített levegővel (akár hűtésen keresztül menve is) fokozza, és ezzel a motor teljesítményét megnövelje. A teljesítménynövelés során a motor kipufogógázainak energiáját használjuk fel. A motorból a kipufogógáz-vezetéken keresztül távozó nagy sebességű égéstermék hajtja meg a turbófeltöltő gázturbináját, így egyúttal a vele egy tengelyre csapágyazott kompresszort (ugyanolyan, mint a gázturbina-rész, csak ellentétes lapátozással), ami a friss levegőt beszívja és a légkörinél magasabb nyomáson a hengerekhez juttatja. A turbófeltöltő a motor mechanikus részeivel nincs kapcsolatban (ellentétben a mechanikus feltöltéssel, lásd később), de a kipufogóvezetékben megjelenő többletnyomás ellenállásként mutatkozik meg, ami visszahat a motor működésére és teljesítményére. Emiatt a turbófeltöltő teljesítményfelvételének egy része nem csak a motor kipufogási energiájából képződhet. 

Maga a turbo kit, a turbótöltő (turbocharger) gyárilag vagy utólag beépített, több részből (például hűtő, vezeték stb.) álló autóalkatrész-készlet. Az utólagos beépítésre az ad ösztönzést, hogy a gépkocsik gyárilag „le vannak butítva”, átalakítás nélkül mintegy 80%-át használják ki a bennük lévő erőnek. Az átalakítással azonban (a garanciális időn belül) rendszerint a tulajdonos elveszíti a gépkocsi garanciáját, a gyártó szavatosságát, maga az átalakítás pedig a gyártó szemszögéből visszaélésnek számít, hacsak a gyártó (ill. gyári szerviz) nem járul hozzá az illető típusú motornál. Turbófeltöltős autó beszerzésének legbiztosabb módja, ha eleve turbófeltöltővel készült típust veszünk, vagy olyat, amelyikhez opcióként turbófeltöltő is kapható. 

 

Amennyiben problémát tapasztalsz a turbó működésével, vagy annak meghibásodására gyanakszik, érdemes szakértő segítséget kérned a turbó cseréjéhez. Tudj meg róla többet ide kattintva: turbó

 

ForrásLegfrissebb cikkek


6+1 kreatív esküvői játék ötlet, amivel felrázhatóak a vendégek
Az esküvők nem csak a szertartásról és a vacsoráról szólnak - az interaktív játékokkal fűszerezett lagzikon igazi közösségi élményt teremthetünk!
Unod a megszokott reggeliket? Miért nem próbálsz ki egy kis újdonságot?
Keres olyan helyszínt, amely árnyékos területeket és kényelmes pihenőhelyeket kínál a vendégek számára, különösen a melegebb időjárási körülmények között. Fontos, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő helyet a pihenésre és kikapcsolódásra.
10 tipp, amivel megelőzhető a fogvesztés időskorban is
Az időskori fogvesztés nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem az életminőség és az önbizalom csökkenésével járhat. Az alábbi tíz tipp segítségével azonban megelőzhetjük vagy késleltethetjük a fogak elvesztését az időskorban, és megőrizhetjük mosolyunk egészségét és szépségét.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!