Így védd meg a fogaidat a fogkő okozta kellemetlenségektől

Főoldal > Mi a fogkő és mit tehetünk ellen?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi a fogkő és mit tehetünk ellen?


2022/06/24
AN

Míg a legtöbb ember nagyon vigyáz a testére, és gondoskodik arról, hogy eleget mozogjon, a szájhigiéniára nem fordítanak kellő figyelmet. Ez magában foglalja a fogak és az íny gondozását, hogy azok egészségesek és optimálisan működjenek.

Fogkő következményei

Fogkő okozta problémák

A két legfőbb probléma, amit a fogkő okozhat, az a fogszuvasodás és az ínybetegség. A fogkő a szájhigiénia figyelmen kívül hagyásának közvetlen eredménye. Ezek a problémák könnyen megelőzhetők a fogkőképződés elkerülésével.

 Mi az a fogkő?

A fogkő, más néven lepedék, egy olyan bevonat, amely a fogínytől kezdve található a fogakon, és bevonja a fog felszínét. Lényegében különböző típusú baktériumok ragadós rétege, amely fogszuvasodást és fogínybetegséget okoz.

Ha nem távolítják el, a fogkő végül elmeszesedik, vagyis törékeny réteggé keményedik.  Az elmeszesedett fogkő darabkái letörhetnek, és bejuthatnak az emésztőrendszerbe is, ahol további problémákat okoznak.

 

Miért káros a fogkő?

A fogkő megjelenésének első káros hatása esztétikai lehet. A fogak elszíneződnek, és a rajtuk lévő fehér réteg csúnyán néz ki.

A második szempont azonban veszélyesebb, mivel hatással van az egészségre. Ha a fogakon és az ínyen lepedékréteg található, akkor azok érzékenyebbek a betegségekre. Ahogy a fogkő a fogak felszínén növekszik, elkezdenek szuvasodni, és üregek képződnek a zománcban. Annak ellenére, hogy a zománc az egyik legerősebb anyag az emberi szervezetben, ha a lepedéket nem távolítják el időben, apró lyukak keletkeznek rajta.

Ahogy a lepedék elmeszesedik, a megkeményedett anyag még több problémát okoz az ínynek. Az íny gyulladása vérzéshez, elszíneződéshez és érzékenységhez vezethet. Az íny duzzanatát gyakran rossz lehelet kíséri. A fertőzés miatt az íny is visszahúzódhat. A fogkő irritálja az ínyt, és vérzést okozhat.

 

Hogyan lehet eltüntetni a fogkövet?

Fogmosás: A fluoridos fogkrémmel való fogmosás kötelező. A fogorvosok napi kétszeri fogmosást javasolnak. A fogakat két percig kell mosni, így időt hagyva minden egyes fog felületének megtisztítására. Használjon puha sörtéjű fogkefét, hogy ne sérüljön meg az íny.

 

Fogselyem: A fogkőnek csak 40%-a távolítható el fogmosással. A fogak között lepedék található, amelyet fogselyem segítségével távolítanak el. A fogközök és a fogíny alatti területek jobban kezelhetők fogselyem használata közben. Ideális esetben minden étkezés után használjon fogselymet.

 

Szájvíz: rendszeresen használjon szájvizet étkezés után. Még jobb, ha a szájvíz fluoridos. Ha már küszködik a fogkővel, kérje meg fogorvosát, hogy javasoljon antibakteriális szájvizet.

 

Rendszeres fogászati ​​ellenőrzés: A legtöbben addig kerülik a fogorvoshoz menést, amíg valami nem stimmel. Ehelyett rendszeresen látogassa meg a fogorvost félévente. Ez biztosítja, hogy valóban semmi baja ne legyen a fogaival. A professzionális fogkő eltávolítás Budapesten segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségeket is.

 

Egészséges táplálkozás: Mivel a cukorban és keményítőben gazdag ételek gazdag táptalajt jelentenek a szájban lévő baktériumok számára, próbálja meg elkerülni őket. Egyél egészségesebb ételeket, például nyers gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek nemcsak sok tápanyagot adnak a szervezetnek, hanem segítik a fogak tisztítását is rágás közben, mert rengeteg durva takarmány van bennük.
EgészségLegfrissebb cikkek


Hogyan állapítható meg egy arckrém összetétele?
Az arckrémek összetételének meghatározása kulcsfontosságú a termékek hatékonyságának és biztonságosságának értékelésében, és a folyadékkromatográfiai eljárás egy hatékony módszer ezen összetevők azonosítására és mennyiségi meghatározására.
6+1 kreatív esküvői játék ötlet, amivel felrázhatóak a vendégek
Az esküvők nem csak a szertartásról és a vacsoráról szólnak - az interaktív játékokkal fűszerezett lagzikon igazi közösségi élményt teremthetünk!
Unod a megszokott reggeliket? Miért nem próbálsz ki egy kis újdonságot?
Keres olyan helyszínt, amely árnyékos területeket és kényelmes pihenőhelyeket kínál a vendégek számára, különösen a melegebb időjárási körülmények között. Fontos, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő helyet a pihenésre és kikapcsolódásra.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!