A mentás fogkrémek háttere

Főoldal > Miért mentás a legtöbb fogkrém?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért mentás a legtöbb fogkrém?


2020/10/14
SzSz

A fogkrém ízesítési lehetőségeinek áttekintésekor mit látsz általában? Egy csomó mentát: fodormenta, hűvös menta, friss menta.. Miért csak a mentát használják?

A mentás fogkrémek háttere

Egyszerűen hiányzik az ipar kreativitása? A gyártók valójában olyan alternatívákkal próbálták megkülönböztetni termékeiket, mint a citrusfélék, a görögdinnye, az édeskömény és még a szalonna is kipróbálásra került a fogkrém iparban. De eltekintve néhány gyerekbarát íztől, mint az eper és a tuttifrutti, a nem mentás fogkrémek továbbra sem a legjobbak. Ha nem a zamaton kívüli gondolkodás áll a menta monopólium mögött, akkor mi van?


Ahhoz, hogy megértsük, hogyan jutottunk el a fogkrémek domináns ízéhez, (röviden!) Át kell néznünk a fogkrém történetét:

A fogkrém Kr. E. 5000-ig nyúlik vissza, az egyiptomiak készítették el első változatát. Míg a korai formák tartalma változó volt, gyakran tartalmaztak olyan súroló anyagokat, mint a habkő, az égett tojáshéj és az ökrök patájából származó hamut. Az ókori Görögországban és Rómában időközben zúzott kagylóhéjakat és csontokat használtak. 

Több ezer évvel később a legrégebbi ismert fogkrém "recept" jelent meg Egyiptomban, amely mentát, borsot, szárított írisz virágokat és kősót tartalmazott. Évszázadokkal később a kutatók megismételték és kipróbálták, felfedve az eredményeket egy fogorvosi szakemberek 2003. évi bécsi összejövetelén. Bár meglehetősen durva (az íny vérzéséről beszélünk), rendkívül hatékony volt, és valószínűleg jobb, mint a 19. század és a 20. század elejének modernebb változatai.

 

Míg az egyiptomiak által előállított maró hatású főzet az első dokumentált menta használatát jelenti a fogkrémben, az 1900-as évek elején nem igazán hozta létre helyét a fogápoló alapértelmezettjeként. Ekkor jelent meg a piacon egy új, Pepsodent nevű fogkrém, amelyet egy ragyogó reklámkampány támogatott, amelynek segítségével a fogmosás nagyon szükséges és kifizetődő szokásként került elhelyezésre. Hogyan? Röviden, a pszichológia erejét felhasználva a friss, mentás száj és a tiszta fogak társításához. A kampány kreatív eleme, egy sikeres reklámember, akinek neve Claude C. Hopkins volt, tudta, hogy a szokásos viselkedés három összetevőből áll: egy jel, amely kiváltja a viselkedést, maga a viselkedés és a jutalom. Hopkins régóta jelezte - filmszerű érzésű száj - megoldást kínált - ezt az új mentás, friss érzésű fogkrémet -, és jutalmat ígért - szebb mosolyt.

 

Míg maga a menta nem tett semmit a Pepsodent formula tényleges hatékonysága szempontjából, hűvös, frissítő érzése miatt megerősítette a menta tiszta szájjal való társulását. Nem sokkal később más gyártók megfogták és beépítették a mentát, mint ízesítőt ... és a száj azóta is mindenütt friss fogmosás után. 

 

A fogorvosok is alkalmazzák

Fogkő leszedése során a fogakon egy pasztát használnak a kezelés végén, amely nem csak védő bevonatot képez a fogakon, de frissnek is érezhetjük utána szánkat. Nem hiába, hiszen az emberek tudatába teljesen beépült ez a frissesség érzés a fogászati kezeléseket és a fogmosást illetően.
EgészségLegfrissebb cikkek


Ezek a tárgyak nem hiányozhatnak a nappaliból
A nappali a ház központi része, így a lehető legkényelmesebbé és komfortosabbá kell tennünk. Melyek azok a tárgyak, amelyek egyszerűen nem hiányozhatnak a nappaliból?
Így érd el, hogy a gyermeked ne féljen a fogorvostól!
A fogorvostól való félelem számos ember számára ismerős érzés. Igazán senki nem szeret odajárni, de egyesek annyira rettegnek, hogy szinte pánikrohamot is kapnak, már csak a fogászat gondolatától is. Ez sok esetben még gyerekkorból ered, ezért, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked ne féljen a fogorvostól, időben kezd el szoktatni hozzá.
Mi kell egy jó születésnapi bulihoz?
A születésnapja minden ember számára különleges nap, és vannak egyes számok, melyeket még nagyobb banzájjal szokás megünnepelni. De mi kell egy igazán emlékezetes születésnapi bulihoz? Van néhány tippem, amivel a tökéletes parti garantált!
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? Nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. Tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitásait hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap!

Színes hírek inspirációként

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!