Ismerjen meg 9 ételt, ami káros a fogainkra és a mindennapokban mégis jelen vannak!

Főoldal > 9 hétköznapi étel, ami káros a fogaknak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

9 hétköznapi étel, ami káros a fogaknak


2022/08/20
AN

A hétköznapi rohanós életben nincs mindig mindenkinek ideje arra, hogy odafigyeljen rá, hogy mit egyen. Viszont a fogaink egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy milyen ételeket eszünk, hiszen sok étel károsíthatja a fogakat. Most bemutatunk 9 olyan ételt, amit jobb, ha elkerülünk a fogaink egészségének érdekében.

Fogakra káros ételek

9 olyan étel, ami nincs jó hatással a fogainkra

 

Kemény cukorkák

Bár a kemény cukorkák ártalmatlannak tűnnek, ne együnk belőlük túl sokat, mert a folyamatos cukorhatás káros lehet a fogakra. A kemény cukorkák olyan módon is veszélyeztetik a fogakat, hogy ha rosszul harapunk rá, akkor az törött fogat is eredményezhet. Jobb alternatíva helyette a cukormentes rágógumit. 

Jég

A jég hűtésre való, nem rágásra. Meglepődne, hogy sokan gondolják, hogy a jég jót tesz a fogaknak? Végül is vízből van, és nem tartalmaz cukrot vagy egyéb adalékanyagokat. De a kemény anyagok rágása sebezhetővé teheti fogait a baktériumokkal szemben és károsíthatja a zománcot. Tanács: Hagyjon fel ezzel a szokással, és élvezze a vizet folyékony formájában.

 

Citrus félék

Ügyeljen a citrusfogyasztásra. Az igazság az, hogy a savas ételek gyakori fogyasztása rongálhatja a zománcot, így a fogak idővel hajlamosabbak a szuvasodásra. A szuvasodás előjele a fogkő kialakulása a fogakon. Ha észleli magán, akkor mielőbb forduljon fogorvoshoz, hogy orvosolni tudják a problémáját. Érdemes fogkő eltávolíásra Budapesten bejelentkezni mihamarabb ilyen esetben. Tehát bár egy kevés citrom vagy lime egy pohár vizet finomabb itallá varázsolhat, nem mindig ez a legjobb választás a fogainak. A citromos gyümölcsök és -levek is irritálhatják a szájsebeket. Ügyeljen arra, hogy több sima vizet igyon.

 

Kávé 

Természetes formájukban a kávé és a tea egészséges italválaszték lehet. Sajnos túl sokan nem tudnak ellenállni a cukor hozzáadásának. A koffeintartalmú kávé és tea is kiszáríthatja a szájat. A gyakori kávé- és teaivás is elszínezheti a fogait. Ha mégis fogyaszt, igyon sok vizet, és próbálja meg a minimumra csökkenteni a hozzáadott kiegészítőket, mint a cukor vagy más egyéb ízesítők.

 

Szárított gyümölcsök

A ragadós ételek a fogak legrosszabb rémálma. Ha az egészséges nassolnivalókról van szó, sokan a szárított gyümölcsöt teszik a lista élére. De sok szárított gyümölcs ragacsos és a ragadós ételek károsíthatják a fogakat, mivel általában hosszabb ideig maradnak a fogakon, mint más típusú ételek. Ha gyakran eszik szárított gyümölcsöt, akkor ügyeljen arra, hogy utána öblítse ki vízzel a száját és gondosan mossa meg a fogait, valamint nem árt fogselymet használni.

 

Csipsz

Jobb óvakodni azoktól a dolgoktól, amelyek "roppannak". Ki ne szeretné a burgonya csipsz finom ropogását? Hát a fogaink! Sajnos a burgonya csipsz tele van keményítővel, ami hajlamos beszorulni a fogakba. Ha úgy dönt, hogy belekóstol az ehhez hasonló nassolnivalókba, fokozottan ügyeljen aznap a fogselyem használatára, hogy eltávolítsa az összes ételmaradékot a fogairól, amely a lepedék felhalmozódásához vezethet.

 

Szóda, üdítőital

Cserélje ki a szódát vízzel. Amikor cukros ételeket eszik vagy cukros italokat kortyolgat hosszú ideig, a plakkbaktériumok ezt a cukrot felhasználva savakat termelnek, amelyek megtámadják a zománcot, a fog kemény felületét. A legtöbb szénsavas üdítőital, beleértve a diétás szódát is, savas, ezért káros a fogakra. A koffeintartalmú italok, például a kóla, szintén kiszáríthatják a szájat. Ha üdítőitalokat fogyaszt, próbáljon meg egy csésze vizet inni mellé.

 

Alkohol

Korlátozza az alkoholfogyasztást. Az alkohol kiszáradást és szájszárazságot okoz. Azok, akik sokszor isznak alkohol tartalmú italokat, idővel lelassulhat a nyálfolyásuk, ami fogszuvasodáshoz és más szájfertőzésekhez, például fogínybetegséghez vezethet. Az erős alkoholfogyasztás növeli a szájrák kockázatát is.

 

Sportitalok

Ügyeljen a sportitalokra. Egészségesen hangzanak, de a cukor számos sport- és energiaital legfőbb összetevője. Kutatások szerint a sportitalok hasznosak lehetnek a hosszan tartó, erőteljes fizikai tevékenységet folytató fiatal sportolók számára, de a legtöbb esetben szükségtelenek. A következő korty előtt ellenőrizze a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a választott ital kevés cukrot vagy tartalmaz.
EgészségLegfrissebb cikkek


Üzleti vacsora etikett: ezeket a szabályokat érdemes ismerned
Néhány éttermi etikett szimplán csak egyenlő a józan ésszel: nem beszélünk teli szájjal, nem mondunk durva vicceket étkezés közben, és köhögéskor mindig a szánk elé tesszük a kezünket. De vannak olyan viselkedési formák is, amiket nem biztos, hogy szüleink megtanítottak nekünk kiskorunkban, például, hogy kinek illik fizetni-e és hogyan?!
Ezt mindenképp tudnod kell a D-vitaminról!
 A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő a napfény hatására. Emiatt a magyar lakosság D-vitamin-szintje tél végére már nagyon alacsony, mivel a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül. 
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!