Mit tehetünk a fogkő ellen? A következőket tartsd be és nem lesz fogköved!

Főoldal > Hogyan kerüljük el a fogkövet? Íme a legjobb módszerek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan kerüljük el a fogkövet? Íme a legjobb módszerek


2022/09/27
AN

A fogkő kialakulása nem egyik napról a másikra történik. Tehát, ha nálunk kialakul, akkor az a nem megfelelő szájhigiénia miatt lehet. Jobb elkerülni a fogkő kialakulását, mert sok más problémához is vezethet, mint például a fogszuvasodás. Most elmondjuk mit tehetsz annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nálad fogkő!

Ezekkel a módszerekkel tudod elkerülni a fogkövet!

Mi az a fogkő?

A fogkő az nem más, mint ásványosodott foglepedék (más néven plakk). A felnőttek több mint 60%-át érinti. A fogkő nem csak a rossz lehelethez, hanem súlyosabb problémákoz is vezethet, mint például ínygyulladáshoz vagy fogszuvasodáshoz is. A fogkövet otthon nem lehet eltávolítani, csak fogorvos tudja a megfelelő eszközökkel. Viszont azért tehetünk, hogy ne alakuljon ki. 

 

Járjon rendszeresen fogorvoshoz

A legjobb dolog, amit a fogainkért tehetünk, az az, hogy ha rendszeresen eljárunk fogászati kontrollra, még akkor is, hogy ha éppen nincsen panaszunk. Érdemes félévente eljárni fogászatra, mert előfordulhat, hogy otthon nem tűnik fel egy egy probléma, de a fogrovos még időben észreveheti és orvosolni tudja. A professzionális fogtisztítás fontos a fogkő kialakulásának megelőzésében. Fogkő eltávolításra Budapesten szinte minden fogászati rendelőben van lehetőség, ne várjon tovább időpontot kérni! 

Fogkefe és fogselyem napi használata

Bár sokaknak alap dolgonak hangozhat, de a fogmosás és a fogselymezés mindennapi alkalmazása a legjobb és legfontosabb dolog, amit otthon tehetünk a fogkő kialakulásának megelőzése érdekében. Naponta legalább kétszer mossunk fogat és egyszer használjunk fogselymet is. Fogkrémből érdemes fogkő ellenit választani, a fogselyem pedig segít megszabadulni a fogak között maradt élelmiszer részecskéktől, amik hajlamosak gyorsan felgyülemleni. 

 

Megfelelő fogkefe kiválasztása

Fontos, hogy a fogunk számára a legjobb fogkefét válasszuk. Sajnos sok olyan fogkefe van, aminek a sörtéi túl erősek, és az ilyen fogkefékkel való fogmosással kárt is tudunk okozni a fogainknak. Az elektromos fogkefék segíthetnek megakadályozni a lepedék felhalmozódását a fogakon, de annak érdekében, hogy megfelelően tisztítson három havonta érdemes lecserélni a fejét. 

Használhat kézi fogkefét is, csak ebben az esetben győződjön meg róla, hogy minőségi darabot választ, ne legyen túl durva a kefe része, inkább válasszunk puha sörtéjű fogkefét. Valamint ezeket is cseréljük le három havonta.

 

Szájvíz használata

A szájvízzel történő öblögetés gyakran figyelmen kívül hagyott feladat, pedig nagyban segít csökkenteni a plakk mennyiségét és megakadályozni a fogkő kialakulását és felhalmozódását. Ezzel segít eltávolítani a megmaradt lepedéket és elpusztítja a baktériumokat, amelyek új lepedék növekedéséhez vezethetnek. A szájvizet a fogmosás és a fogselyemezés után érdemes használni.

 

Kerülje a dohányzást és a cukros ételeket

A dohányzás és a cukor fogyasztása nem csak a fogak egészségének romlásához vezet, hanem az egész szervezetünkre káros hatással vannak. A dohányzás és a cukros ételek fogyasztása a túlzott mennyiségű lepedék felhalmozódásához vezethet, ami végül fogkővé válik. Próbálja kerülni az üdítőitalokat és az olyan magas cukortartalmú ételeket, mint a sütemények, édességek. A cukor a baktériumokat táplálja, ami súlyos szájhigiéniás problémákhoz és fogkőhöz vezethet.

 

Ha kialakítunk otthon egy rendszeres, megfelelő fogápolási rutint, elkerüljük a cukros ételeket és italokat és nem dohányzunk, akkor kevés az esély arra, hogy fogkő alakuljon ki. A megelőzés az egyik kulcsa annak, hogy a fogkőmentesek maradjunk.
EgészségLegfrissebb cikkek


Ez a 4 tényező áll leggyakrabban a fogelvesztés mögött...
A legtöbben nem akarjuk elveszíteni a fogainkat. Nemcsak a szép mosoly, bájos külső miatt fontos, hogy jó állapotban legyenek fogaink, és ép legyen fogazatunk, hanem azért is, mert a fogaknak fontos funkciójuk van a rágás miatt az emésztésben. Mi miatt esnek ki leggyakrabban a fogak?  Mutatjuk a fogvesztés leggyakoribb okait! 
2023 legnépszerűbb esküvői torta ízek, amit minden vendég imádni fog!
A torta elmaradhatatlan kelléke az esküvőknek, azonban a nagy nap előtt számos dolgot el kell döntenünk vele kapcsolatban. Az első fontos lépés az ideális cukrász megtalálása, aki képes elkészíteni álmaink esküvőjének tortáját és természetesen meg kell nézni, hogy mekkora tortára van szükség, és ki kell választani a leglenyűgözőbb dizájnt. A puzzle utolsó fontos darabja? Az esküvői torta ízének kiválasztása.
Ezek lesznek a legnépszerűbb szépészeti beavatkozások 2023-ban
A plasztikai sebészeti trendek évről évre jönnek és mennek, de egy dolog változatlan – a szépészeti beavatkozások továbbra is rendkívül népszerűek. A finomításoktól a teljes test átalakításokig a szépészeti eljárásokra nagyobb az igény, mint valaha. Azok számára, akik tájékozottak szeretnének maradni, fontos, hogy megismerkedjenek a kozmetikai eljárások közelgő trendjeivel.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!