Mi okozhat fogfájást? - A fogfájás kezeléséhez tudnunk kell a kiváltó okot

Főoldal > Mi okozhat fogfájást? – Fogfájás oka a tünetek alapján

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mi okozhat fogfájást? – Fogfájás oka a tünetek alapján


2022/12/07
ZH

Akár éles és hirtelen, akár tompa és állandó, a fogfájást nehéz figyelmen kívül hagyni. Az első lépés a megkönnyebbülés felé, hogy megtudjuk, mi okozza a bajt.

fogfájás

Lehet, hogy túl érzékenyek a fogaid?

 

Ha a fogak egészségesek, egy kemény külső zománcréteg fedi be őket, hogy megvédje a belső idegeket. A zománc idővel elkophat. Amikor a fog középső rétege szabaddá válik, bármi, amit eszel vagy iszol, elérheti az idegvégződéseket. Néhány másodpercig fájdalmat fogsz érezni, amikor valami meleg vagy hideg éri őket. Az édes vagy savas ételek is zavarhatnak.Az ínybetegségek is érzékennyé tehetik a fogakat. Az ínyed elhúzódik a fogaktól, és ez feltárja a gyökereket. Az ínyed is károsíthatja, ha túl erősen mosod.
Egy nemrég elvégzett tisztítás vagy új tömés néhány hétig érzékennyé teheti fogaid. Sokan érzik a fehérítő kezelések után. Egy régi, laza vagy sérült tömés is okozhatja a fogfájást.

 

 

Lehet, hogy sérülés okozza a fogfájást?

 

Fogaidat minden étkezéskor megtámadják a baktériumok, amik addig tapadnak hozzájuk, amíg el nem eltávolítod őket. Savat termelnek, ami a zománcban lévő lyukakat üregeknek nevezi.

Vagy repedhet a fog, amely szabaddá teszi az érzékeny belső rétegeket. Lehet, hogy beleharaptál egy cseresznyemagba, vagy arcon találtak softball közben.
Egy üreg vagy repedés éles fájdalmat és érzékenységet okozhat, amikor harapsz. Minél tovább tart a fájdalom, annál súlyosabb a károsodás.

Ha elég mély egy üreg vagy repedés beengedheti a baktériumokat a fog belső rétegébe, az úgynevezett pulpába. A pép megfertőződhet, és ez genny felhalmozódásához vezethet, amelyet tályognak neveznek. A fertőzés átterjedhet a szövetekre és a csontokra is. A tályog súlyos, lüktető fájdalmat okoz, amely nem szűnik meg magától, ebben az esetben a fogfájás kezelése elengedhetetlen!
 

 

Egyéb tünetek a következők:

 

•    Duzzanat az ínyben vagy az arcban
•    Rossz lehelet
•    Láz
•    Rossz íz a szájban
•    Nyirokcsomó-duzzanat
 

 

 

Csikorgatod a fogaidat?

 

Ez egy gyakori probléma, amelyet stressz, alvászavarok vagy harapási probléma okoz. Ha alvás közben csikorgatod a fogad, az elhasználhatja a zománcot, és akár repedést is okozhat. Tompa fájdalmat érezhetsz a fogaidban vagy az állkapcsodban, de akár fejfájást is okozhat.

 

 

Lehet, hogy a bölcsességfogaid okozzák a fogfájást?

 

Fáj a fogzás, akár csecsemő, akár felnőtt vagy. Valószínűleg érezni fogod, amikor bölcsességfogaid elkezdik nyomkodni az ínyed. Az étel beszorulhat az íny alá, és bomlást és fertőzést okozhat.

 

 

Lehet, hogy a probléma a szádon kívül van?

 

Fájhat a fogad a testedben máshol lévő probléma miatt is. Ezt nevezik utalt fájdalomnak. Ez származhat:

 

•    Bizonyos típusú fejfájások, mint például a cluster és a migrén
•    Eltömődött vagy fertőzött orrmelléküregek
•    Problémák az ízületekben vagy az izmokban, amelyek összekötik az állkapcsot a koponyával
•    Ritka esetekben a szívroham fogfájást okozhat. Ez bizonyos idegbetegségek tünete is.

 

 

Mit lehet tenni, ha fáj egy fog?

 

Ne halaszd el a fogorvosi látogatást, ha fáj a fogad. Az üregek és repedések idővel rosszabbodnak. Ha csikorgatod a fogad, fogorvosod harapásvédőt készíthet, amelyben aludhatsz. Egyes problémákat saját magad is kezelhetsz. A speciális fogkrémek csökkenthetik az érzékenységet és visszafordíthatja a korai fogínybetegséget, ha megfelelő fogkefét és fogselymet használsz mellé.
 

 
EgészségLegfrissebb cikkek


6+1 kreatív esküvői játék ötlet, amivel felrázhatóak a vendégek
Az esküvők nem csak a szertartásról és a vacsoráról szólnak - az interaktív játékokkal fűszerezett lagzikon igazi közösségi élményt teremthetünk!
Unod a megszokott reggeliket? Miért nem próbálsz ki egy kis újdonságot?
Keres olyan helyszínt, amely árnyékos területeket és kényelmes pihenőhelyeket kínál a vendégek számára, különösen a melegebb időjárási körülmények között. Fontos, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő helyet a pihenésre és kikapcsolódásra.
10 tipp, amivel megelőzhető a fogvesztés időskorban is
Az időskori fogvesztés nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem az életminőség és az önbizalom csökkenésével járhat. Az alábbi tíz tipp segítségével azonban megelőzhetjük vagy késleltethetjük a fogak elvesztését az időskorban, és megőrizhetjük mosolyunk egészségét és szépségét.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!