A legjobb és legrosszabb ételek fogak számára
A plakk egy vékony, láthatatlan, ragacsos filmréteg, amely baktériumokból és más anyagokból áll. Lefedi az egész fogfelületet. Amikor a szájban lévő cukor vagy keményítő érintkezésbe kerül a lepedékkel, savak képződnek. Ezek a savak az étkezés befejezése után 20 percig vagy tovább károsíthatják a fogakat. Lebonthatják a fogak felszínén lévő kemény zománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A plakkban lévő baktériumok gyulladásos választ is kiváltanak.
Egyes élelmiszerek fogszuvasodást okoznak. Más élelmiszerek segítenek leküzdeni a plakk felhalmozódását. Íme néhány étel, amelyet érdemes fogyasztani és néhány, amelyektől jobb távol maradni.
Néhány javasolt étel a fogak egészségének megőrzéséhez
Rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek. A rosttartalmú ételek segítenek tisztán tartani a fogakat és az ínyt. A megfelelő otthoni fogápolás mellett a legjobb, amit tehetünk természetes védekezésként a fogszuvasodás és az ínybetegségek ellen a zeller és a sárgarépa fogyasztása, hiszen ezek a zöldségek természetesen is el tudják távolítani a lepedéket a fogakról. Ha még is kialakul a fogkő, akkor nem érdemes otthon kísérletezni az eltávolításával, hanem menjünk el fogkő eltávolításra Budapesten.
Sajt, tej, natúr joghurt és egyéb tejtermékek. A sajt is nyálképző. A tejben, sajtban és más tejtermékekben található kalcium és foszfátok segítenek visszaszorítani azokat az ásványi anyagokat, amelyeket a fogak más élelmiszerek miatt elveszítettek. Segítik a fogzománc helyreállítását is.
Zöld és fekete teák. Ezek a teák egyaránt tartalmaznak polifenolokat, amelyek kölcsönhatásba lépnek a plakk baktériumokkal. Ezek az anyagok elpusztítják vagy visszatartják ezeket a baktériumokat, igy megakadályozva, hogy a baktériumok elszaporodjanak vagy savakat termeljenek, amelyek megtámadják a fogakat.
Cukor nélküli rágógumi. Ez egy másik nagyszerű nyáltermelő, amely eltávolítja az ételmaradékokat a szájból.
Fluoridos ételek. A fluortartalmú ivóvíz, vagy bármely fluortartalmú vízzel készített termék segít a fogaknak. Ide tartoznak azok a gyümölcslevek is, amelyek nem tartalmaznak sok cukrot. A kereskedelemben elkészített élelmiszerek, például a baromfitermékek, a tenger gyümölcsei szintén tartalmazhatnak fluoridot.
Fogaink egészségének érdekében jobb távol maradni ezektől:
Ragadós cukorkák és édességek. Ha édességet eszel, olyanokat válassz, amelyek gyorsan kiürülnek a szádból. Szóval ne a finomított cukrot tartalmazó nyalókákat, karamelleket fogyasszuk. A csokoládénak a fogszuvasodás megelőzésére kifejtett hatásait széles körben népszerűsítették (nagyrészt az édességipar által finanszírozott tanulmányok). Ezt nem sikerült teljesen bebizonyítani. Az étcsokoládé (70% kakaótartalom) bizonyos egészségügyi előnyökkel jár. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a csokoládé nem olyan rossz, mint a többi cukros finomság.
Keményítő tartalmú ételek, amelyek elakadhatnak a szájban. Például a puha kenyér és a burgonya chips beszorulhat a fogak közé.
Szénsavas üdítőitalok. Ezek az italok a hozzáadott cukor miatt nem ajánlottak. A legtöbb üdítő pedig foszfor- és citromsavat tartalmaz, amelyek koptatják a fogzománcot.
Anyagok, amelyek kiszáríthatják a szájat. Ezek közé tartozik az alkohol és sok gyógyszer is. Ha azt észleled, hogy egyes gyógyszerek ilyet okoznak, akkor mindenképp beszélj a fogorvosoddal.
Mit lehet tenni a fogak egészségéért?
- Korlátozd az étkezések közötti snackeket. Ha rágcsálnivalóra vágysz, válassz valami táplálót. Például cukormentes rágót, mivel az növeli a nyáltermelést és kimossa a szájban maradt ételt és a savakat.
- Igyoál több vizet. A fluorid tartalmú víz segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Ha palackozott vizet választasz, ellenőrizd a címkén a fluorid tartalmát.
- Moss fogat naponta kétszer.
- Naponta egyszer használj fogselymet.