A fogak erégszségért ezeket kerüld el!

Főoldal > Egészséges fogak: Ezeket az ételeket jobb, ha elkerülöd!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egészséges fogak: Ezeket az ételeket jobb, ha elkerülöd!


2020/07/09
SzSz

Te is szeretnél vakítóan fehér fogakat, mindamellett, hogy egészségesek maradnak és nem kell állandóan fogorvoshoz járnod? Akkor ezeket az ételeket, italokat kerüld!

Egészséges fogak: Ezeket az ételeket jobb, ha elkerülöd!

A fogak egészségét fenntartani, ahogyan az egész szervezet egészségét fenntartani is alapvetően azzal tudjuk, hogy megfelelő tápanyagokat viszünk be. Ahogyan a csontok erősségének megőrzéséhez, a fogaknál is szükséges az elegendő kalcium-bevitel. A fogak épségéhez és egészségéhez is elengedhetetlen a vitamin- és ásványianyagokban gazdag étkezés. Gondoljunk csak bele, a szervezetünkben minden, mindennel összefügg. Gyakran egy gyulladás esetén, más panaszaink is lesznek, például hullani kezd a hajunk vagy ráhúzódik a gyulladás valamelyik szövetünkre, ahol izom vagy ízületi gyengeséget érzékelhetünk. Emiatt fontos, hogy a fogaink esetében is olyan ételeket együnk, amelyek az egész szervezetünket támogatják. De lássuk, mely ételeket, italokat jobb, ha elkerüljük! 

 Cukros ételek, italok

A magas cukortartalmú ételek esetében tudjuk nagyon jól, hogy nem csak elhízást okoznak, de cukorbetegséget, szívproblémákat is egyaránt, amelyek egyáltalán nem vezetnek jóra. Az elhízás következtében egyaránt rengeteg szövődmény alakulhat ki szervezetünkbe, amit pedig senki sem szeretne. A cukros ételek továbbá a fogaink egészségére nézve sem jók, hiszen a cukor könnyedén felsértheti a fogzománcot, amelynek következménye a fogszuvasodás. A fogszuvasodás éppen emiatt nagyon gyakori a gyerekeknél is, hiszen az ő fogaik sokkal érzékenyebbek a cukros ételek, italok fogyasztásakor. Tehát minél inkább szorítsuk vissza a cukorfogyasztásunkat, hogy megóvjuk fogainkat!

 

Savas ételek, italok

A túlzásba vitt savas ételek és italok fogyasztása hasonlóképpen hatnak a fogzománcra, mint a cukros élelmiszerek. A savas ételek, italok felmarják és elvékonyítják a fog felső rétegét, vagyis a fogzománcot, amely miatt a fog könnyebben megsérülhet, és utat enged a baktériumoknak. A baktériumok bejutnak a fogba, amely által lyukak keletkeznek rajta, tehát szuvasodni kezd a fog felszíne. A fogszuvasodás, amennyiben nincs kezelve végső esetben foghiányt okozhat. Tehát mérsékeljük a savas ételek, italok fogyasztását. 

 

Ne felejtsük el a fogászati szűrést

A fogászati szűrővizsgálat és a rendszeres dentálhigiénés kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy fogaink egészségét hosszú távon is fenntarthassuk. Legalább félévente járjunk el fogorvos, aki segít ellenőrizni fogaink állapotát, ás fenntartani egészségét. Amennyiben megbízható fogorvost keresel, ahol teljeskörű ellátásban részesítenek, keresd fel a Rosental rendelőjét, az alábbi linkre kattintva: fogászat BudapestLegfrissebb cikkek


Összefüggés a fogak elvesztése és a vesebetegség között
Egy, a 'Journal of Periodontology' című szaklapban megjelent cikk szerint a felnőttkori fogvesztés növelheti a krónikus vesebetegségek (CKD) kialakulásának esélyeit.
Hova utazzunk ősszel?
Vége van a nyárnak, de te úgy érzd, hogy még nem utaztál eleget? Az évnek ebben a szakaszában sem tudsz otthon ülni? Nincs ezzel semmi baj! Ősszel is számtalan lehetőség várja a kíváncsi kalandorokat! Merre érdemes ősszel indulni? Mutatunk nagyon jó desztinációkat!
Csodáld az ősz színeit kerted kényelméből!
Ha azon szerencsések közé tartozunk, akik kertesházban élik mindennapjaikat, akkor már-már természetes, hogy a nyár és a meleg napok beálltával életünk színterei elkezdtek a lakáson kívülre terjeszkedni. Legyen szó hétvégi grillezésekről, medencepartikról, vagy csak egyszerűen egy a teraszon elköltött ebédről – a nyár mindehhez megfelelő időt és teret kínált.  Na de ha beköszönt az ősz aranyló színeivel és hűvösebb szellőivel az azt jelenti, hogy mindenképp csak az ablakból figyelhetjük tovább a friss levegőjű külvilágot? Korántsem! Most mutatunk néhány lehetőséget, amely lehetőséget nyújt az őszi szabadtéri pihenésre!  
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? Nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. Tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitásait hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap!

Színes hírek inspirációként

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!