Bajai halászlé, ami után minden ujjadat megnyalod

Főoldal > Bajai halászlé, ami után minden ujjadat megnyalod

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bajai halászlé, ami után minden ujjadat megnyalod


2021/07/26
Rékka

A halászlé először Szegeden jelent meg a 19. században, majd szépen elterjedt. Van, ahol a halászlé kimondottan ünnepi fogás, más háztartásban pedig gyakran kerül az asztalra. A 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. Az alábbiakban a bajai halászlé receptját osztom meg veletek – jó étvágyat az eredményhez!

Készíts otthon bajai halászlevet!

A halászlé egy elég megosztó étel, az emberek vagy nagyon szeretik, vagy egyáltalán nem. Ugyanígy van, aki számára a főzés egy kikapcsoló program, szórakozás, és örömét leli benne, míg mások számára inkább csak nyűg, teher. Ha nem szeretsz a konyhában sürgölődni, de ennél egy jó bajai halászlét, tégy egy próbát a Pest-Buda Bisztróval! Ez egy diszkrét étterem a Budai Várban, mely egyaránt tökéletes helyszín egy romantikus vacsorához és családi ebédhez is (és a bajai halászlé egy igazi mestermű).

Ha azonban szeretsz konyhatündérkedni, akár te magad is elkészítheted ezt az ínycsiklandó fogást – mutatom is hozzá a receptet!



Hozzávalók 

•    2.5 kg ponty
•    3 nagy db vöröshagyma
•    3.5 l víz
•    2 ek só
•    3 ek fűszerpaprika
•    1 dl vörösbor
•    1 közepes db cseresznyepaprika
•    20 dkg gyufatészta

Elkészítés

A halat lepikkelyezzük, gerinc mellett beirdaljuk, felbontjuk, kibelezzük. Az ikrát/tejet és az úszóhólyagot félretesszük. Törzsét kétujjnyi szeletekre vágjuk. A halfejet félbevágjuk, a szilványát és a keserű csontot kivágjuk (balta, körfűrész, stb.). Erre a műveletre felkérhetjük a halboltost is.

Főzés előtt 1 nappal a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval, hűtőben állni hagyjuk. A hagymát durva, félcentis kockákra vágjuk. A bográcsba tesszük a hagymát alulra, utána a halfejet a vágott felével lefelé, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.

Főzés

Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Ha felforrt, beleöntjük a vörösbort, beletesszük az őrölt pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert a lé hajlamos arra, hogy kifusson. Az ikrát/tejet, úszóhólyagot az utolsó 10 percben rakjuk a léhez, a cseresznyepaprikával együtt.

A főzési idő a forrástól számított 25-30 perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak lehet érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózunk. Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.

Tésztakészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük. Mivel én gluténmentesen étkezem, ezért 10 deka gluténmentes tésztalisztből 1 nagy tojással nekem külön gyúrnak tésztát.

Tálalás

Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, ikrát és a fejet, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is. Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától. A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret. A halat inkább külön fogyasztjuk.




DIY Egészség Otthon



Legfrissebb cikkek


Fogkőeltávolítás otthon? Inkább ne!
Fogkőeltávolítás otthon? Inkább ne! Tudj meg mindent a biztonságos, professzionális fogkőeltávolítás előnyeiről, és miért fontos elkerülni az otthoni módszereket.
5+1 érv a Balaton parti céges rendezvény mellett
A Balaton, Magyarország ékköve, tökéletes helyszín céges események számára. Legyen szó csapatépítésről, évzáróról vagy meetingről, a tópart különleges hangulata, látványa és programlehetőségei egyedivé varázsolják az élményt. Íme 5+1 érv, miért érdemes a Balaton partját választani céges rendezvényekhez.
Miért eszünk libát Márton-napkor
Márton-nap, amelyet minden évben november 11-én ünneplünk, nemcsak a téli időszak beköszöntét jelenti, hanem a gasztronómiai hagyományok egyik legjelentősebb eseményét is. De miért éppen a liba vált az ünnepi asztal elmaradhatatlan szereplőjévé? A történet gyökerei több évszázadra nyúlnak vissza, és különböző szokások és legendák ötvözete vezetett el ahhoz, hogy a liba ikonikus étellé váljon ezen a napon.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!