Üzleti vacsora etikett: Dolgok, amiket jó ha tudsz az éttermi etikettről

Főoldal > Üzleti vacsora etikett: ezeket a szabályokat érdemes ismerned

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Üzleti vacsora etikett: ezeket a szabályokat érdemes ismerned


2022/11/22
ZH

Néhány éttermi etikett szimplán csak egyenlő a józan ésszel: nem beszélünk teli szájjal, nem mondunk durva vicceket étkezés közben, és köhögéskor mindig a szánk elé tesszük a kezünket. De vannak olyan viselkedési formák is, amiket nem biztos, hogy szüleink megtanítottak nekünk kiskorunkban, például, hogy kinek illik fizetni-e és hogyan?!

üzleti vacsora

Dolgok, amiket jó ha tudsz az éttermi etikett terén üzleti vacsorákhoz

 

Az egyes józan ésszel járó egyértelmű viselkedési formák mellett felmerülhetnek bennünk olyan kérdések is, amiket nem tanított nekünk senki vagy nem teljesen tiszta a kimenetele. Ki fizet egy üzleti étkezés után? Hová teszed a szalvétát, amikor végeztél? És pontosan hogyan lehet megrendelni a tökéletes üveg bort? Lássuk milyen éttermi etikett szabályok vannak, amiket még biztosan nem hallottál! Egy üzleti vacsorához egy budai étterem megfelelő helyszínként szolgálhat, de a legfontosabb, hogy ezeket az etikai szabályokat ne felejtsük el!
  

 

1.    Mindig öltözz szépen.

 

Még mindig úgy gondolom, hogy a férfiaknak zakót kell viselniük vacsorára, ha nem öltönyt. Ha egy férfi ügyfelekkel vacsorázik - és különösen más országokból származó ügyfelekkel, amelyek általában formálisabbak -, akkor zakót és nyakkendőt kell viselnie.

A nőknek ruhát vagy kosztümöt kell viselniük, és cipőt kell viselniük szandál helyett.

 

 

2.    NE tedd az asztalra mobiltelefonodat, kulcsodat vagy pénztárcádat.

Ez csak a józan ész szabályai. Nemcsak a többi étkezőtársad figyelmét vonhatod el, hanem a pincérét és az egész éttermét is.

 

 

3.    Először engedd meg vendégednek, hogy rendeljen.

 

Tedd világossá, hogy te vagy a házigazda, főleg, ha nő vagy, mivel a férfiak szeretik átruházni magukra ezeket a feladatokat. Mondj olyan kifejezéseket, mint: „Elhozná a vendégemet...” vagy „A vendégem szeretne először rendelni”, hogy elkerülhesd a zavart.

 

 

4.    Ha Te vagy a házigazda, rendezd előre a fizetést.

 

Egy hozzáértő házigazda tudja, hogy le kell adnia a hitelkártyáját, mielőtt leülne, vagy akár előre felhívja az éttermet. Különösen azoknak a nőknek mondom ezt, akik olyan országokba utaznak, ahol nagyon férfiak uralják a business életet. Ne feledd: Az a személy, aki meghív, az fizet.

 

 

5.    NE mondd meg a sommelier-nek, hogy mennyit szeretnél borra költeni.

 

Mondd el a pincérnek, hogy mit szeretsz, mit eszel, és adj fogalmat az árról úgy, hogy egyszerűen rámutat az árkategóriájában lévő borra. A pincér tudni fogja, hogy be kell tartania ezt az árhatárt.
Azt is mondom az embereknek, hogy ne tegyenek úgy, mintha borínyencek lennének, mert akkor hülyén nézhetsz ki. Csak kóstolj meg egy kicsit a borból, amikor megérkezik, és nézd meg, milyen. 10-ből kilencszer jó, bízd magad a szakértőkre!

 

 

6.    NE add vissza a bort (hacsak nem borzasztó).

 

A protokoll szerint meg kell tartani akkor is, ha nem tetszik, mert kinyitották neked az üveget. Azonban, ha tényleg szörnyű, akkor nem kell megtartanod. Udvariasan magyarázd el a problémát a pincérnek.

 

 

7.    A szalvéta helye

 

Várd meg, amíg a házigazda néma jelet ad azzal, hogy az ölébe helyezi a szalvétát, mielőtt elkezdenél enni. Akkor a szalvéta a székedre kerül, ha felállsz [a mellékhelyiség használatához].
Ha befejezted az étkezést, az a bal oldalra kerül, ahol a tányér lett volna – nem összehajtva, hanem szépen elhelyezve. Várd meg, amíg a házigazda lesz az első, aki megteszi.

 

8.    NE nyúlj át az asztalon, hogy megkóstold társad ételét.

Nem javaslom, hogy osszd meg, ha olyan valakivel vagy, akit nem nagyon ismer, vagy ha hivatalos üzleti vacsorán vagy. Ha olyasvalakivel vagy, akit jobban ismersz, add át neki a tányérodat egy kis ételmintáért.

 

 

9.    NE kiabálj a pincérrel.

Próbálj meg szemkontaktust teremteni a pincérrel. Ha ez nem működik, tedd fel a jobb kezedet úgy, hogy a mutatóujjad kissé fel van emelve, hogy felkeltsd a figyelmüket.

 

 

10.    A nem megfelelően főzött ételt küld vissza.

Ha másokkal vagy együtt, és vissza kell küldeni az ételt, akkor az a Te felelősséged, hogy mindenkit bíztatsz, hogy kezdje el nélküled az étkezést. És ha én vagyok a házigazda, akkor is szenvedek és megeszem az ételt, még akkor is, ha nem úgy főzik, ahogy szeretném, ahelyett, hogy mindenki rám várjon, vagy rosszul érezzem magam.

 

 

11.    Rendelj ugyanannyi főételt

 

Ez elkerüli a kínos helyzetet, és lehetővé teszi, hogy lépést tarts a másik személlyel. Ügyelj arra, hogy szánj időt az evésre, és néhány falat után szünetet tarts – különösen, ha Te vagy a házigazda, mivel nem akarod, hogy vendéged úgy érezze, hogy az étkezés rohanásba ment át.

 

12.    NE helyezd az evőeszközöket a tányér oldalára, amikor végeztél

 

Ezt a felszolgáló személyzet csendes szolgáltatási kódjának hívjuk. Ha végeztél, helyezd együtt a kést és a villát 10:20-as pozícióban a tányéron. Tedd felfelé a villát, ha azt jelzed, hogy még eszel.

 


13.    NE kezdj üzleti beszélgetésbe a vacsora vége előtt

 

Nem szabad az üzletről beszélni, amíg az étkezést el nem takarították. Azt is jegyezd fel, hogy étkezés közben ne panaszkodj az üzletemberekkel és a munkával kapcsolatban.
 
Amiről tudnod kellLegfrissebb cikkek


Hogyan állapítható meg egy arckrém összetétele?
Az arckrémek összetételének meghatározása kulcsfontosságú a termékek hatékonyságának és biztonságosságának értékelésében, és a folyadékkromatográfiai eljárás egy hatékony módszer ezen összetevők azonosítására és mennyiségi meghatározására.
6+1 kreatív esküvői játék ötlet, amivel felrázhatóak a vendégek
Az esküvők nem csak a szertartásról és a vacsoráról szólnak - az interaktív játékokkal fűszerezett lagzikon igazi közösségi élményt teremthetünk!
Unod a megszokott reggeliket? Miért nem próbálsz ki egy kis újdonságot?
Keres olyan helyszínt, amely árnyékos területeket és kényelmes pihenőhelyeket kínál a vendégek számára, különösen a melegebb időjárási körülmények között. Fontos, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő helyet a pihenésre és kikapcsolódásra.
Színes hírek a világ minden tájáról

Izgalmas hírekre éhezel? Újdonságokra vágysz? Kicsit lazítani, inspirálódni jöttél? A Velünk.hu-n csupa olyan tanácsot és praktikát találhatsz, amelyeket beépíthetsz a mindennapokba és biztosan megtalálod, amit keresel!

Velünk

Tarts velünk! Légy mindig naprakész, ami a legújabb információkat illetti. A mindennapi életben fontos a jól informáltság mindentéren, tanulj, szórakozz, inspirálódj cikkeink és híreink között. Velünk biztosan megtalálod, amit keresel! Legfrissebb hírek a nagyvilágból és tanácsok a mindennapi élethez!

Hírek, újdonságok, minden ami érdekelhet

Külföld és belföld legizgalmasabb újdonságait és aktualitás híreit hozzuk el olvasóinknak, témák széles skálája vár itt téged! Térj vissza hozzánk nap mint nap! Velünk mindennap jólinformált leszel!

Divat, szépség, otthon, edzés

Divat, otthon, szépségápolás, egészség, fitness, karrier? Igen! A Velünk.hu színes hírein keresztül mindezt egy csokorban kapod! Nálunk biztosan megtalálod az érdeklődési körödnek megfelelő újdonságokat! Nőktől Nőknek igazi hatékony tanácsok!

Kitekintő

Érdekes cikkek, hírek a nagyvilágból és belföldről is. Ami fontos, ami kihagyhatatlan, ami érdekes és pezsgő, azt a Velünk.hu-n biztosan megtalálod. Tarts velünk!